tisdag 15 september 2015

Williams slår GS-rekordet men Djokovic når inte dit

SvD i dag
Han spelade hem tre titlar och var i ytterligare en final.
Hon tog tre tre titlar och nådde semifinal i den fjärde turneringen.
Världsettorna Novak Djokovic och Serena Williams har stått i en särklass under Grand Slam-året 2015.
Inget talar för att annat än att de båda kommer fortsätta regera de närmaste åren. Williams fyller snart 34 år och låt säga att hon har motivation att fortsätta i ytterligare tre säsonger.
Säkert kommer hon att drabbas av några mentala genomklappningar likt den mot Roberta Vinci i US Open-semifinalen men det kan inte hindra amerikanskan från att bli segerrikast i proffseran. Lågt räknat kommer hon att lägga ytterligare sex Grand Slam-titlar till de nuvarande 21 och med bred marginal passera Steffi Grafs 22.
Anlitar Williams en mental coach som gör att hon får så bra ordning på nerverna att hon inte spelar på under 70 procent av sin kapacitet blir det ännu fler titlar.
Kan Djokovic bli segerrikare än Roger Federer?
Frågan väcks naturligtvis efter måndagsmorgonens storslagna final (6-4, 5-7, 6-4, 6-4) på Arthur Ashe-stadium i New York.
Titeln var den 28-årige serbens tionde i dessa sammanhang. Sett över de 21 senaste Grand Slam-turneringarna har han spelat hem nio titlar och varit uppe i ytterligare sju finaler.
Även om Djokovic inte dominerar fullt lika eftertryckligt som Williams gör inom damtennisen är han överlägsen världsetta. Årets facit mot de övriga på topptio är 21-4 och Paris-segraren Stanislas Wawrinka är den ende som fått honom på fall i Grand Slam.
Ändå tror jag inte att Novak Djokovic avslutar karriären med fler Grand Slam-titlar än Roger Federer (17).
Jämnårige Andy Murray är redan ett hot och har gott om utrymme att utveckla sin offensiv ännu mer, när han väl tar sig ur årets svacka kan Rafael Nadal sätta käppar i hjulet och det kan även Wawrinka göra. Spelare som Tomas Berdych och Milos Raonic har vapnen som krävs och spelar de på topp samtidigt som Djokovic har en sämre dag på jobbet...
Roger Federer då?
Då jag för två år sedan skrev att schweizaren tagit sin sista Grand Slam-titel kändes det inte som att sticka ut hakan. Så känns det nu. Den 34-årige världstvåans lyft i US Open var turneringens största behållning. Han är snabbare, offensivare och har en starkare defensiv än på flera år. Mest iögonfallade var hans nya taktik i returtagningen där Federer ibland tog position mycket nära servelinjen och mötte serven på uppstuds. Begreppet SABR (Sneak Attack By Roger) bär coachen Stefan Edbergs signatur.
Federer storspelade i finalen och det hade säkert räckt mot alla andra.
Förutsättningen för att den populäre veteranen ska kunna få ytterligare en inteckning i någon av tennisens fyra mest åtråvärda bucklor är att han slipper möta just Djokovic – serben som övertagit Nadals roll som Federers spöke.
Fotnot: Artikeln är publicerad i dagens SvD

5 kommentarer:

 1. https://twitter.com/PseudoFed?t=1&cn=ZmxleGlibGVfcmVjc18y&sig=e8f275f1cc569434b7e836da8545f7e5cc9eac89&al=1&refsrc=email&iid=5e7326b35b4444f2a60ea278fd4fc7b6&autoactions=1442583857&uid=234206404&nid=244+127

  SvaraRadera
 2. Milos Raonic? Skämtar du? Killen som mer bryr som om frilllan och tejpar dig in absurdum?

  SvaraRadera
 3. Edberg var ju bara löjlig efter torsken. Det var motvind, dåliga banor och publiken buade inte inte tillräckligt när Djokovic missade sin första serve.

  SvaraRadera
 4. Det du totalt missar att Murray va på mot något stort med Lendl som tränare.

  SvaraRadera