onsdag 2 september 2015

Uppskruvade förväntningar öppnar dörren för bakslag

Elias Ymer
Det finns en risk med högt uppskruvade förväntningar.
När dessa inte nås beskrivs resultaten som bakslag – trots att resultaten i själva verket är i nivå med vad som varit rimligt att vänta sig.
Det senaste exemplet på detta är Elias Ymers insats i US Open.
Genom att kvala in blev den 19-årige Sverigeettan andre spelare under proffseran att samma säsong gå in i samtliga fyra Grand Slam-turneringar.
Mycket starkt av en spelare som haft 130 som bästa rankning och nu ligger 144 på listan.
Men i samma stund som det började snackas om att Elias fått en drömlottning i årets sista Grand Slam-turnering framställdes hans tuffa utmaning i första omgången som något han borde klara av.
Så var det inte. 75-rankade Diego Schwartzman var självklart stor favorit även om Elias samtidigt hade en tacksam lottning jämfört med majoriteten av de 16 kvalspelarna eftersom dessa ställdes mot på papperet ännu starkare motstånd.
Att vi vi sportjournalister – och fler än vi – ofta haussar upp ”våra” idrottares chanser beror förmodligen på en vilja att de ska lyckas.
I sig inget fel i det men baksidan är att det som i själva verket är normala resultat beskrivs som bakslag.
**
Åtta av de tio tonåringarna – flest i US Open sedan 1990 – föll i första omgången.
Undantagen är:
•19-årige sydkoreanen Hyeon Chung som nu möter Stanislas Wawrinka.
•19-årige japanen Yoshihito Nishioka som ställs mot Thomaz Bellucci , ”svenskdödaren” i sommarens SkiStar Swedish Open där brasilianaren efter segrar mot Elias Ymer och Christian Lindell föll i kvarten mot 18-årige tysken Alexander Zverev.
**
Johanna Larsson kommer att tappa mark på rankningen efter sin förlust (6-3, 6-3) i första omgången mot 33-rankade Camila Giorgi.  Larsson - 58:a på listan - hade en plats i tredje omgången att försvara i New York.
Johannas Grand Slam-säsong i övrigt:
Australian Open: förlust i andra omgången mot världssexan Agnieszka Radwanska.
Franska mästerskapet: Ut direkt mot 46-rankade Daria Gavrilova.
Wimbledon: Föll i första omgången mot 64-rankade Christina McHale.
Ett ganska förväntat facit även om det normalt skulle ha funnits anledning att hoppas på grusspecialisten på Roland Garros i Paris. Men där kunde Sverigeettan i år inte alls göra sig själv rättvisa på grund av det långa skadeuppehåll som spolierade två månader av grussäsongen.
**
Bloggen och min mejl kapades natten mot tisdagen vilket bland annat innebar att det skickades ut tiggarbrev i mitt namn. Beklagar detta. Tack för alla råd om hur man åtgärdar saken och tack till Raju Shahi på it-konsulterna i Akalla som spårade kaparen och återställde bloggen.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar