tisdag 6 oktober 2015

Den populäre fajtern lämnar ett stort tomrum efter sig

SvD idag

Snart tar Jarkko Nieminen avsked från tennisen.
Det blir tomt utan honom.
Nej, han går inte till historien som ett av tidernas största namn men däremot som en av sportens största gentlemän. Han är vida omtyckt och har vunnit respekt i alla läger.
Jag har under åren träffat Nieminen åtskilliga gånger och slås vid varje tillfälle av hur sympatisk och lågmäld han är. Kanske skulle Nieminen med ett större ego ha nått ännu större framgångar men meritlistan är ändå imponerande. Han har varit uppe i totalt 13 singelfinaler och att det stannat vid två titlar kan kanske delvis förklaras av att han saknar det där lilla extra i såväl registret som i mental styrka. Samtidigt motsägs detta av att han 2006 låg 13 på världsrankningen.
Hur som helst är han en av tourens största kämpar som aldrig ger en match förlorad.
I Finland är den 34-årige fajtern firad nationalidol vilket märks på biljettförsäljningen till If Stockholm Open som börjar måndagen 19 oktober och där Nieminen spelar sin första match på tisdagen.
”Ge mig ett wild card så ska jag fylla två Finlandsfärjor”, sa Nieminen på skämt till turneringsdirektören Robin Söderling.
Visst fick den trefaldige SO-finalisten en friplats till turneringen där han gör sin 16:e (!) raka start på ”hemmaplan” i Kungliga hallen.
Det var där han 2001 spelade sin första ATP-final och för varje dag som gick under veckan tillkom ytterligare finländska tennisfans på läktaren. Likadant var det då han gick till final 2006 och 2011.
Men i år kommer de finländska fansen att vara på plats redan från tisdagen för att vara försäkrade om att inte missa sin idols sista tävlingsmatch i karriären.
Senare i höst spelar Nieminen en uppvisningsmatch i Hartwall Arena i Helsingfors. Motståndare: Roger Federer som direkt tackade ja då Nieminen frågade om han ville ställa upp.
Också det ett exempel på hur uppskattad och populär finländaren är.
Men det verkar inte ha gått upp för alla. Till exempel då inte för dem som arrangerar uppvisningsmatchen. Ett möte mellan nationalidolen och historiens främste spelare borgar självklart för succé. Men det trodde tydligen inte arrangören som "säkrat upp" med hockeyspelarna Peter Forsberg och Teemu Selänne som ska spela en jippo-dubbel med Nieminen och Federer.
Jag håller fullständigt med Filip Saxén som i sin kolum i Hufvudstablafdet skriver Nieminen i finsk hockeyskugga

Fotnot: Delar av artikeln var publicerad i dagens SvD
-

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar