måndag 19 oktober 2015

Mikael Ymer given i DC-laget - Elias öde avgörs på tisdagen


Mikael Ymer är given i Sveriges Davis Cup-lag.
Åtminstone i mina ögon.
Om DC-kapten Fredrik Rosengren håller med får vi veta under tisdagen.
Då tar nämligen Rosengren ut det lag som nästa helg möter Danmark på bortaplan i det ödeskval som avgör om Sverige nästa år ska spela i division I eller II.
Överlägsne Sverigeettan Elias Ymers medverkan är i skrivande stund osäker. Han fick på måndagen sin skadade axel undersökt i magnetkamera och får vänta ett dygn på resultat.
Oavsett om 19-årige Elias kan spela eller inte ska Mikael kunna känna sig säker på en plats.
För bara en vecka sedan var jag betydligt mer tveksam. Då kunde Mikael på grund av en höftskada inte vara med på det förberedende DC-lägret i Kungliga hallen där Markus Eriksson var stabilast av kandidaterna. I det läget fanns ännu inget frågetecken för Elias medverkan och allt var bäddat för Elias och Markus i DC-singlarna.
Men sedan dess har mycket hänt. Mikaels höftbesvär försvann, han började att spela allt bättre på lägret och efter sin ATP-debut på måndagskvällen kan det inte råda någon tvekan om att han är redo för debut också i Davis Cup.
Även vi som är i det närmaste allergiska mot uttrycket hedersamma förluster lockas att använda det så här bara några timmar efter Mikaels sorti ur If Stockholm Open.
Ett år äldre tysken Alexander Zverev vann med 7-6, 6-7, 6-4 i en dramatisk tillställning som trollband publiken och framkallade det där klassiska golvstampet i Kungliga hallen.
Vi ska inte dra för stora växlar på Mikaels insats. Dels förlorade han och dels ska vi komma ihåg att han hade ett i flera avseenden tacksamt utgångläge.
Zverev är rankad 83 men fortfarande orutinerad, det var första gången han mötte en yngre spelare på ATP-touren och han hade allt att förlora. Dessutom är den 198 centimeter långe tyskens självförtroende något sargat eftersom han har fyra raka förluster efter segern i kvalfinalen i US Open i september.
Om det var detta eller underskattning som i kombination med Mikaels anmärkningsvärt respektlösa inledning gjorde att hemmafavoriten kunde bryta direkt och serva för setet vid 5-3 ska jag låta vara osagt. Hur som helst utjämnade Zverev efter två blankgame.
I första sets tiebreak hade Mikael två setbollar och på båda lyste hans orutin igenom. På den första var båda spelarna framme vid nät men istället för att slå bollen mot Zverevs kropp försökte Mikael med en undanläggning. På den andra hade han bra läge på forehand men stannade upp då han trodde att Zverevs boll var ute och chansen försvann i en misslyckad stoppboll.
Annars vann hemmafavoriten rikligt med poäng genom läckra stoppbollar och just hans variation i spelet gick hem hos publiken. Mikael spelar med stor fantasti och kan med sina känsliga handleder kollra bort motståndaren. Dessutom har han en fantastisk förmåga att kunna vända även hårt trängda lägen i bolldueller.
I början av andra set visade sig juniortakterna igen. Istället för att lägga de missade setbollarna till handlingarna fanns de kvar i hans huvud och vips stod det 0-4.
En rutinerad motståndare hade stängt matchen där men i tron att allt redan var klart tappade Zverev all fokus.
Nu höll det ändå inte hela vägen fram för Mikael Ymer och det kvittar faktiskt.
Visst hade det varit fantastiskt om han vunnit i sin ATP-debut vilket skulle ha inneburit möte med världsfemman och titelförsvararen Tomas Berdych.
Men det räcker så gott med att Mikael Ymer fick visa varför just han är svensk tennis stora framtidshopp – hans bror Elias är nutid – och varför han är värd en plats i det svenska Davis Cup-laget.
Om jag var DC-kapten skulle följande lag tas ut på tisdagen:
Elias och Mikael Ymer i singel. Johan Brunström/Isak Arvidsson i dubbel.
Om det visar sig att Elias inte kan spela: Mikael Ymer och Markus Eriksson i singel, Johan Brunström/Isak Arvidsson i dubbel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar