fredag 6 november 2015

En sevärd orankad doldis


Skönspelande Julie Gervais
En 24-årig spelare som saknar rankning och tvingades kvala till den lilla ITF-turneringen i Djursholm
– kan det verkligen vara något att se?
Ja, definitivt!
Fransyskan Julie Gervais har klockren träff, skön tajming och spelar så avslappnat att man kan tro att hon har vilopuls i sina matcher.
Så varför spelar hon då på denna nivå?
Jag blev nyfiken på Gervais då hon häromdagen utklassade Emma Ek med 6-0, 6-2 och det var inte främst siffrorna som imponerade utan sättet som fransyskan spelade på.
Åkte hem och kollade in hennes meritlista. Den var kort och föga imponerande. Sommaren 2009 nådde hon sin hittills bästa ranking – 924. Hon har vunnit 15 av de blott 28 matcher hon spelat i karriären.
Åkte i dag tillbaka till 10 000 dollar-turneringen i Djursholms TK för att träffa Gervais och få veta varför hennes karriärer sett ut som den gjort.
– Jag var skadad i sex år. Det var skador här och här och här, sa hon och pekade på i stort sett varenda kroppsdel.
Och nu?
– Jag är frisk och skadefri sedan ett år.  Jag slutade med laktos och vitt bröd och sedan jag slutade med det har jag inte haft några problem med skador.
På sina två matcher i kvalet släppte hon två game, på sina två första matcher i huvudturneringen tappade hon fem och i dagens kvartsfinal blottades en svaghet då det visade sig att hon är mycket beroende av att styra bollduellerna.
Det blev ändå vinst med 7-5, 6-1.
Jag har inte en aning om Julie Gervais denna vecka tar sin första ITF-titel eller om hon en dag ska lyckas försörja sin på sin tennis.
Oavsett vilket har hon under veckan bjudit på både bättre och vackrare tennis än vi är vana att se på denna nivå.
Fotnot: Fanny Östlund blev med en plats i kvartsfinal bästa svenska.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar