fredag 27 november 2015

Feststämning och oro inför helgens DC-final i Belgien

SvD idag
Terrorhotet mot Belgien sätter självklart sin prägel på helgens Davis Cup-final.
Spelarna har extra bevakning dygnet runt och de 13 000 åskådarna kommer att kroppsvisiteras vid insläppen på Flanders Expo Arena i Gent.
På grund av terrorhotet anlände Storbritanniens fixstjärna Andy Murray och hans lagkamrater till Gent ett dygn senare än planerat.
Sedan i måndags har de spelat in sig på grusbanan där britterna kan ta sin första Davis Cup-titel sedan 1936. Sker inte det får Belgien i sin första final sedan 1904 äntligen namnet inpräntat i en av idrottsvärldens mest kända segerbucklor.
Förhandssnacket kretsar främst kring världstvåan Andy Murray och de flesta tror att den 28-årige skotten måste vinna båda sina singlar och dubbeln i par med ett år äldre brorsan Jamie för att Storbritannien ska ta sin tionde titel.
Jag är ännu mer nyfiken på 20-årige Kyle Edmond. Han är rankad 100 och tog för några veckor sedan en Challenger-titel på grus i Argentina. Men han är omeriterad i större sammanhang – vunnit två av sina 14 matcher på ATP-touren - och gör DC-debut. Alla DC-debuter är intressanta eftersom det finns en stor ovisshet kring hur spelaren ska reagera. Många har klappat ihop mentalt under pressen att spela inte bara för sig själv utan också för sitt lag och sitt land.
Att debutera i en final ökar svårighetsgraden till en nivå att det förmodligen inte finns en spelare av likvärdig klass som skulle vilja vara i Edmunds kläder i helgen.
Å andra sidan kanske de avvundas honom efteråt. Genom åren har vi sett en rad doldisar som varit oskrivna kort inför en DC-match men som rest därifrån som firade nationalhjältar.
Edmund har absolut ingenting emot att belgarna valt grusunderlag och detsamma gäller Murray som i år har 15-1 i matchfacit på underlaget.
Den hetlevrade skotten har vunnit samtliga sex DC-singlar under året och kan bli tredje spelaren sedan World Groups införande 1981 med åtta singelsegrar.
Först var John McEnroe som 1982 förde fram USA till slutseger. I kvartsfinalen mot Sverige besegrade han Anders Järryd och efter en dramatisk maratonmatch även Mats Wilander. Året därpå var det just Wilander som vann samtliga sina åtta singlar men det räckte inte ända fram utan Sverige föll i bortafinalen mot Australien.
Belgisk tennis har under åren skördat stora framgångar – på damsidan. Världsettorna Justine Henin och Kim Clijsters överskuggade ständigt sina manliga kollegor och segrade i Fed Cup 2001 där laget fem år senare var uppe i ytterligare en final.
Finallaget i DC är till tre fjärdedelar identiskt med det som för tre år sedan spelade ner Sverige i division I. Kvar är nu 16-rankade David Goffin, Steve Darcis och Ruben Bemelmans. Den sistnämnde är överraskande nog uttagen i singel istället för Darcis som avgjorde semifinalen mot Argentina men varit borta på grund av skada sedan han tvingades bryta Stockholm Open.
Mycket talar ändå för att mer rutinerade Darcis får förtroendet om det blir en femte och avgörande match på söndag.
Båda lagen har haft hemmaplan i sina tre tidigare matcher under året match där belgarna inledde med seger mot ett Schweiz utan Roger Federer och Stanislas Wawrinka.
Intresset för finalen är enormt i de båda länderna men visst blandas feststämningen med oro för terrorattentat.
**
Belgiens väg till final: Schweiz 3-2 (h), Kanada 5-0 (h), Argentina 3-2 (h).
Storbritanniens väg till final: USA (h) 3-2, Frankrike (h), 3-1Australien (h) 3-2.
**
Idag: David Goffin-Kyle Edmund, Ruben Belemans-Andy Murray.
Lördag: Steve Darcis/Kimmer Coppejans-Andy Murray/Jamie Murray
Söndag: Goffin-Murray, Belemans-Edmund.
Fotnot: Artikeln publicerad i dagens SvD

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar