måndag 16 november 2015

Lagtävlingar en härlig krydda i de individuella idrotterna

SvD idag
Det är alltid något speciellt med landskamper i individuella idrotter.
Ibland blir det lite extra speciellt.
Som i helgens Fed Cup-final mellan Tjeckien och Ryssland.
Där kom avgörandet i den avslutande dubbeln då hemmaduon efter stor dramatik i 02-arenan i Prag såg till att tjeckiskorna försvarade fjolårets titel och tog den nionde i historien.
Där tändes också en stjärna som ”stal” rubrikerna från två av damtennisens största namn.
Visserligen är Karolina Pliskova rankad elva men hon är ljusår från berömmelsen som sjätterankade landsmaninnan Petra Kvitova och ryska världsfyran Maria Sjarapova åtnjuter.
Ja, 23-åriga Pliskova står normalt i skuggan även av nionderankade landsmaninnan Lucie Safarova och hade gjort så också i helgen om Safarova – finalist i årets Franska mästerskap – inte tvingats lämna återbud på grund av sjukdom.
Pliskova var inställd på att följa matchen från bänken men kastades istället in i hetluften. Hon gjorde FC-debut så sent som i början av året och hade inför finalen bara två singlar bakom sig i dessa sammanhang.
Det var liksom upplagt för att hon skulle vara den svaga länken och att megastjärnan Maria Sjarapova i ett av sina sällsynta Fed Cup-framträdanden skulle bärga Rysslands femte titel och den första sedan 2008.
Sjarapova besegrade programenligt Pliskova första dagen och gav också Ryssland ledningen med 2-1 då hon igår tillfogade Kvitova hennes blott tredje förlust på de 26 senaste Fed Cup-singlarna.
Då klev Pliskova in i bilden.
Hon kvitterade till 2-2 genom seger mot ryska tvåan Anastasia Pavlychenkova och säkrade ihop med Barbora Strycova titeln då paret vann den avgörande dubbeln mot Elena Vesnina/Pavlychenkova (4-6, 6-3, 6-2)
Att ryska kaptenen Anastasia Myskina i sista stund valde att spräcka det förhandsnominerade paret genom att sätta in Pavlychenkova istället för Ekaterina Makarova ihop med Vesnina är besynnerligt. Visserligen har Makarova på grund av skada inte spelat match sedan US Open i september men om  hon nu ansågs vara ett så osäkert kort skulle hon inte ha varit med i truppen. Hon är en bättre dubbelspelare än Pavlychenkova och har två Grand Slam-titlar ihop med Vesnina.
Nu fick Pavlychenkova gå in i den avgörande dubbeln en halvtimme efter det att hon försatt möjligheten att avgöra finalen.
Maria Sjarapova led på bänken. Trots två singelsegrar blev det ingen triumf för den 28-åriga ryskan som sedan debuten 2008 spelat bara fem matcher. I de fyra tidigare har det handlat om första omgången.
Förlusten i finaldebuten kan i bästa fall göra henne sugen på revansch nästa år.
Fotnot: Artikeln publicerad i dagens SvD.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar