fredag 13 november 2015

Zlatans undersåtar i media kryper åter inför sin Herre


De många fega svenska fotbollsjournalisternas underdånighet mot Zlatan Ibrahimovic är rent genant.
Som alltid finns det enstaka undantag. Rakryggade Olof Lundh är ett av ytterst få men så blev det också ett fasligt liv då han för en tid sedan ställde en fråga som inte behagade Ibrahimovic.
När Zlatan i går sa att det är han som satt Sverige och Frankrike på kartan var det bara ett i raden av exempel på att mannen överskattar sin egen person till den grad att det tyvärr inte känns riktigt friskt. Det tyder istället på att han har en grandios självbild. Med tiden lär det bli bli ett problem - för honom alltså. Att många av de svenska fotbollsjournalisterna saknar kurage att kritisera eller åtminstone ifrågasätta detta eller något av Zlatans tidigare egotrippade utspel är något annat och sett i ett större perspektiv betydligt allvarligare.
Trovärdigheten försvinner och journalisterna blir en skock fjäskande hejaklacksledare.
Tack och lov är det inte så överallt.
”Zlatan Ibrahimovic har storhetsvansinne”, skrev franska L´Équipe efter Zlatans uttalande i går.
Tidningen följer svensken på nära håll i PSG men journalisterna tummar inte på sin integritet.  De skildrar och tycker till om vad de ser och hör. Deras svenska kollegor uppträder som undersåtar vilka tänker mer på att vara sin herre till lags än på sina läsare.
En svensk tidning tyckte ändå att Zlatans uttalande på något sätt borde uppmärksammas men det skedde utan att tidningens fotbollsskribenter riskerade att hamna i onåd hos Ibrahimovic. Istället citerades vad ansedda L´Équipe skrivit och det konstaterade att Zlatans uttalande väckt uppmärksamhet i Frankrike.
En annan svensk tidning berörde inte ens uttalandet utan uttryckte mest oro över att Zlatan hostade på presskonferensen och skrev ”orden hamnade i skymundan – för problemen” (hostningarna alltså, min anmärkning).
Jisses!
Men var det alltså ingen svensk fotbollsjournalist som tyckte att Zlatans uttalande visade på en märklig verklighetsuppfattning ? Reagerade ingen på att han med sitt uttalande visade förakt mot de många svenskar som gjort långt betydelsefullare och mer uppmärksammade insatser än honom för att ”sätta Sverige på kartan”?
Jo, det är klart att det var många som reagerade. Men de tordes inte säga eller skriva något om det.
När Zlatan lagt av drar de nu slickande fotbollsjournalisterna garanterat in sina tungor för att istället berätta hur Zlatan EGENTLIGEN var och hur det EGENTLIGEN gick tid på Zlatans tid.
Problemet för dem är att det inte är så många som bryr sig – då.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar