torsdag 12 november 2015

Ymer är nominerad till pris - Norman och Stenson ratas


Elias Ymer är en av fyra som kan få "Lilla bragdguldet
Kors i taket: en tennisspelare har ”slunkit igenom nätet” då Svenska Idrottsgalans jury nominerat
årets kandidater.
Ja, ursäkta ironin men vi är ju inte vana vid att utövarna i en av världens största sporter anses hålla i konkurrensen med skidåkare, skidskyttar, curlingspelare och andra.
Men nu finns i alla fall Elias Ymer bland de fyra kandidater som är nominerade i kategorin Årets nykomling & Lilla Bragdguldet. Den 19-årige Sverigeettan har under 2015 bland annat svarat för bedriften att kvala in i samtliga fyra Grand Slam-turneringar.
Han har konkurrens av friidrottaren  Khaddi Sagnia, fotbollsspelaren Stina Blackstenius och volleybollspelaren Isabelle Haak.
Det här med att välja ut vilka idrottare som ska nomineras är självklart en svår uppgift. Det finns inget rätt eller fel och det ligger i sakens natur att en rad idrotter tycker att just deras favoriter blivit förbigångna.
Coach som fått sin adept bli stjärna
Men ibland blir det ändå så uppenbart uppåt väggarna att man kan ifrågasätta juryns kompetens.
Avsaknaden av Magnus Normans namn på listan över kandidater till utmärkelsen Årets ledare är ett sådant exempel. Men egentligen kommer det inte som en överraskning. Normans namn fanns ju inte med heller förra året då hans schweziske adept Stanislas Wawrinka tog titeln i Australian Open. I år segrade Wawrinka på gruset i Paris efter sensationell finalseger mot överlägsne världsettan Novak Djokovic. Under Magnus Normans ledning har Wawrinka etablerat sig på topp-tio-listan där han nu är fyra. Men dessa stora framgångar bevekar inte juryn som nominerat Islands förbundskapten Lars Lagerbäck, U 21-landslagets förbundskapten Håkan Ericson, längdskidlandslagets förbundskapten Rikard Grip och simlandslagets förbundskapten Ulrika Sandmark.
Att juryn ratat golf från alla de sex listorna är minst sagt anmärkningsvärt.
Henrik Stenson är världssexa som bland annat försvarat sin titel i Europatourens finaltävling och slutade tvåa på Europatouren efter dåvarande världsettan Rory McIlroy. Visst borde Stenson ha en plats bland de fyra i kategorin Årets manlige idrottare där kandidaterna nu är fotbollsspelaren Zlatan
Golfens världssexa
Ibrahimovic, boxaren Badou Jack, orienteraren Jonas Leandersson och längdskidåkaren Johan Olsson.
Stjärnskottet David Lingmerth har klättrat från 169 till 41 på världsrankningen och segrade i The Memorial Tournament, en av de mest prestigefyllda tävlingarna på PGA-touren. Men det räcker i juryns ögon alltså inte för att konkurrera med Ymer & Co.
Anna Nordqvist är världstolva och har tre topptioplaceringar på de fem största turneringarna. Juryn har i kategorin Årets kvinnliga idrottare nominerat Charlotte Kalla (längdskidåkning) , Frida Hansdotter (alpint), Sara Sjöström (simning) och Sofia Mattsson (brottning).
Men som sagt: det finns inget rätt eller fel utan sådana här listor grundar sig på subjektivt tyckande – precis som det här inlägget.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar