lördag 12 december 2015

40 år efter Bragden hyllades de svenska DC-hjältarna på centercourten där det hände

Ove Bengtson, Björn Borg, KLTK:s ordförande Marcus Wallenberg, Birger Andersson och Rolf Norberg. Foto: Alma Vestlund.

Vi svenskar är överlag dåliga på att hylla våra gamla idrottshjältar.
Men inget ont som inte har något gott med sig:
De gånger det ändå sker blir extra speciella och minnesvärda.
Som på fredagskvällen i Kungl.Tennishallen där Björn Borg, Ove Bengtson, Birger Andersson, Rolf Norberg och framlidne DC-kaptenen Lennart Bergelin hyllades.
Varför?
Jo, därför att det är 40 år sedan kvintetten förde fram Sverige till slutseger i Davis Cup för första gången. Hur märkligt det än kan låta hade jubileet passerat obemärkt om det inte varit för KLTK.
Med generalsekreteraren Mats Låftman som initiativtagare bestämdes att klubben skulle arrangera en hyllningsfest för de gamla hjältarna. På fredagskvällen intog 160 gäster borden nere på centercourten där Björn Borg i december 1975 säkrade Sveriges seger då han slog in matchbollen mot Tjeckoslovakiens största stjärna Jan Kodes.
Då Björn under kvällen fick ta emot Internationella Tennisförbundets (ITF:s) utmärkelse för sina förtjänstfulla insatser i Davis Cup möttes han en av flera minuter lång stående ovation. Det var en sådan där spontan reaktion som gav både gåshud och en och annan tår i ögonvrån.
Björn Borg är van att hyllas men det sker oftare i utlandet än hemmavid och jag är säker på att den här kvällen värmde honom lite extra.
Tänk förresten, Björn fyllde 19 år 1975 och spelade med en enorm press på sig eftersom alla förväntade sig att han skulle vinna båda sina singlar och det trots att ett antal av motståndarna var av bästa märke. Vad ingen visste då var att Björn redan två år tidigare åkt på vad som skulle bli hans tredje och sista förlust i en DC-singel. Efter den vann han 33 DC-singlar i följd.
Men han kunde ändå inte göra allt jobb själv. Den där sommaren för 40 år sedan blev Birger Andersson ”Bragd-Birger” med hela svenska folket då han mot alla odds besegrade tysken Karl Meiler och spanjoren Jose Higueras i avgörande matcher. Ove Bengtsson var en stark dubbelspelare som kompletterade Borg i flertalet dubblar och Rolf Norberg ryckte in vid Bengtsons sida då Björn hade haft ett mycket tufft schema inför matchen mot tyskarna.
Lagkaptenen Lennart Bergelin var lika respekterad som älskad av spelarna och även om ”Labbe” inte längre finns bland oss gjorde han ändå det på något sätt denna kväll då han bland annat tilldelades ITF:s Davis Cup-utmärkelse postumt.
Det är viktigt att hylla våra idrottshjältar. Visst, där finns Idrottsgalan och Fotbollsgalan men dessa fokuserar ju främst på dagens stora stjärnor. Vem har varit bäst just det här året?
Att komma ihåg de gamla stjärnorna, de som en gång gjorde alla svenskar mäkta stolta och som utgör en stor del av Sveriges fantastiska idrottshistoria är minst lika viktigt.
Så: Tack, KLTK!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar