onsdag 9 december 2015

Edberg har förlängt Federers tid i yttersta världstoppen

Kan vara helnöjd med sin insats. Foto: Arne Forsell
Stefan Edberg kan med stolthet se tillbaka på sina två år som Roger Federers coach.
Det är inte bara schweizarens resultat utan även hans nygamla och effektivare spelstil som visar att Edberg gjort ett imponerande jobb.
Natten mot idag meddelade Edberg och Federer att deras samarbete bryts och det skedde med ett utbyte av hedersbetygelser som visar på stor ömsesidig respekt, inte bara i yrkesrelationen utan även på det personliga planet.
Jag minns hur hemlighetsfull Stefan var då han i slutet av 2013 kom hem efter en träningsvecka med den 17-faldige Grand Slam-segraren. Det var ju inte så att västerviksonen basunerade ut att världens genom tiderna bäste spelare bett om hans hjälp utan istället fick jag mer eller mindre dra det ur honom.
Det i sig var i och för sig inte så väldigt märkligt eftersom Stefan Edberg alltid haft en låg och ödmjuk profil men den här gången var det som om han inte var riktigt säker på att han var mogen uppgiften.
Stoltheten över att ha blivit tillfrågad av just Federer tycktes blandad med en oro över att inte bli den förstärkning som schweizaren hoppades.
Men det blev han.
Det dröjde inte lång tid innan Roger Federer visade upp det offensivare spel som var nödvändigt för att hålla sig kvar i toppen och för att utmana Novak Djokovic och Rafael Nadal om de tyngsta titlarna. Det var just i tungviktsmötena mot dem som Federer gång efter annan kommit till korta på grund av att han hamnade för långt bak i banan.
Att han kan spela serve/volley visade Federer under sina första år på touren. Nu handlade det om att hitta tillbaka till spelstilen så långt som det var möjligt i en tid då underlag och bollar blivit extremt långsamma. Det ger baslinjespelarna en enorm fördel samtidigt som serve/volleyspelarna missgynnas i motsvarande grad.
Därför finns inga utpräglade serve/volleyspelare av den sort som Stefan Edberg själv är en av de finaste representanterna för. Men under hans ledning har Federer blivit precis så offensiv som det överhuvudtaget är möjligt och volleyn är bättre ("Men den blir aldrig lika bra som Stefans" har Federer sagt).
Deras samarbete var tänkt att löpa över 2014 men det blev en fortsättning även i år och resultaten under de två åren talar för sig själva:
•Federer har klättrat från sjätte till tredje plats (han var tvåa under en tid) på världsrankningen.
•Han har tagit elva titlar och varit uppe i ytterligare elva finaler, tre av dem i Grand Slam.
Nu går de skilda vägar.
Federer har anlitat kroaten Ivan Ljubicic som för några veckor sedan bröt med kanadensaren Milos Raonic.
Edberg då?
Han hade inte haft en tanke på att bli coach då Roger Federer hörde av sig för två år sedan men kände att han inte kunde tacka nej just eftersom det var Federer som frågade.
Att många spelare kommer höra av sig till Stefan Edberg nu råder ingen tvekan om.
Frågan är vem som ska kunna få honom att tacka ja.

1 kommentar:

  1. Varför Ljubicic? Märkligt tycker en lekman som jag! Någon?

    SvaraRadera