torsdag 3 december 2015

Rätt av Ymer ta kliv tillbaka för att fortsätta vägen framåt


Efter ett åtta månader långt äventyr med spansk coach och med basen i Barcelona har Elias Ymer hittat hem igen.
Det gynnar både honom och svensk tennis.
Elias tid med Galo Blanco har absolut inte varit bortkastad. Men vi ska komma ihåg att framgångarna Elias nått under 2015 inte varit resultatet av ett quick fix från Blanco utan framför allt frukten av de föregående årens slit på Good To Great.
Jag blev både förvånad och bekymrad då Elias bröt upp från GTG. Där hade han utvecklats stadigt och i en takt som lovade gott för framtiden.
Men det var som om det inte räckte för honom. I sin iver att nå toppen försökte Elias hoppa över några trappsteg och det är fullt förståeligt att en ung och hungrig talang inte vill lyssna till dem som talar om vikten av tålamod och att skynda långsamt.
Det viktiga är att den unge talangen så småningom själv kommer till insikt.
Det är precis vad Elias gjort.
Han tar ett steg tillbaka i syfte att komma framåt. Det åtta månader långa äventyret fick honom att i högre grad än tidigare värdesätta trygghet och trivsel.
Det visas inte minst av att han vill ha sin ungdomstränare Dan Eklund med i det nya team där Davis Cup-kapten Fredrik Rosengren blir huvudansvarig.
Fortfarande saknas pengar för att säkerställa Eklunds medverkan och jag hoppas innerligt att saken får en snabb lösning. Alla i svensk tennis har – om än i olika grad och av olika anledningar – intresse av att Sverigeettan får så bra uppbackning som möjligt.
Att Svenska tennisförbundet omfördelar sina resurser för att Rosengren ska kunna ägna mycket tid åt Elias Ymer - som kommer att ha sin hemmabas i Salk - väcker säkert ont blod i vissa kretsar. Det är ju alltid några som känner sig förbigångna och svikna. ”Varför får han men inte jag?”
Om det vimlat av stora svenska talanger hade det absolut funnits fog för invändningar men så är ju inte fallet och den som är kritisk mot förbundets upplägg kan ju då säga vem eller vilka som skulle prioriteras istället för Elias Ymer.
Med det inte sagt att upplägget på sikt är optimalt vare sig för Elias själv eller för förbundet.
Men det är bästa lösning för den närmaste framtiden och kan nu en eller flera sponsorer finansiera Dan Eklunds medverkan i teamet får svensk herrtennis största stjärna den trygghet och den arbetsro som han behöver.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar