onsdag 23 december 2015

Robin Söderling berättar om beslutet att avsluta karriären

Robin Söderling


Från och med i dag är Robin Söderling exproffs.
För bara några minuter sedan lämnade den tvåfaldige Grand Slam-finalisten beskedet att han inte kommer fortsätta sina försök att komma tillbaka till ATP-touren där han tog tio titlar och där han slog sig fram till en fjärdeplats på rankningen.
Det är naturligtvis en mycket tråkig nyhet även om den inte kommer som en blixt från klar himmel.
Så här skriver Robin själv till alla sina fans runt om i tennis-Sverige:


  Hej,
Med detta brev vill jag informera er om att jag har bestämt mig för att avsluta min karriär som professionell tennisspelare. Några veckor innan ATP tävlingen Swedish Open i Båstad 2011 insjuknade jag i körtelfeber. Eftersom jag då inte insåg allvaret i detta gjorde jag misstaget att fortsätta träna och tävla med viruset i kroppen vilket också lett till att jag drabbats av ett kraftigt överträning syndrom. Jag har sedan dess brottats med att bli helt återställd från detta. Med sjukdomen har det varit omöjligt för mig att träna till hundra procent och jag har tvungen till att vila efter all fysisk ansträngning. Vissa perioder har jag mått så dåligt att jag har varit helt sängliggande. Det senaste året har dock min hälsa förbättrats och jag har kunnat öka min träningsdos, men min återhämtning efter träning fungerar tyvärr fortfarande inte som jag skulle vilja. Att börja spela tävlingar som kräver fysisk ansträngning under en längre period har därmed varit uteslutet. Under alla år har jag trott på att jag skulle kunna ta mig tillbaka till världstoppen i tennis, men nu har jag insett att jag inte kommer bli frisk nog att jag kommer kunna spela tennis på den nivå jag kräver av mig själv. Med den anledning har jag beslutat att avsluta min karriär som professionell tennisspelare.
Givetvis är detta ett mycket tråkigt beslut. Nu i efterhand kan jag känna att jag borde ha lyssnat bättre på min kropp och då kunnat undvika sjukdomen men å andra sidan är det alltid lätt att vara efterklok och tennis är sport som kräver att man maximerar sin träning för att behålla en position i världstoppen. Med det i åtanke och då jag vet att jag har gjort allt i min makt de senaste åren för att få bukt med sjukdomen kan jag utan större svårigheter ta detta beslut. Istället för att förarga sig över allt jag potentiellt har gått, och går miste om, känner jag mig lyckligt lottad och kan stolt se tillbaka på min karriär som väldigt framgångsrik. Jag har uppnått resultat och har fått uppleva saker som är få förunnat.
Även om min karriär som tennisspelare är över ser jag ljust på framtiden och mitt schema för de närmsta åren är redan fullspäckat. Först och främst har jag min underbara sambo och två barn som jag tillbringarmycket tid med. Jag har även varit med och startat företaget RS-Tennis där vi tillverkar tennisbollar och annan tennisutrustning. Det har gått förvånansvärt bra för RS-Tennis och vi har redan etablerat försäljning i över fyrtio länder i världen. Detta är något jag nu kommer att kunna lägga ännu mer tid på att försöka förbättra och utveckla.
Först och främst vill jag tacka min familj som har stöttat och visat tålamod för mig i alla dessa år. Jag vill även tacka mina fans som visat ett enormt stöd, både under min karriär, men även också under de senaste åren som varit väldigt tuffa för mig. Utan detta stöd hade jag aldrig orkat att fortsätta försöka att komma tillbaka till världstoppen.
Vänliga hälsningar
Robin Söderling 
--
Senare i dag på Challenge: Söderlings lojalitet hade ett högt pris.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar