måndag 21 december 2015

Båstad-succén ger läge skapa en ny svensk WTA-turnering


Först: Grattis till Collector Swedish Open som för andra året i rad röstats fram som WTA-tourens populäraste turnering.
Sedan: Jag hoppas att succén i Båstad stimulerar näringslivet och driftiga tennisentreprenörer att skapa ytterligare en WTA-turnering på svensk mark.
Det är naturligtvis inte gjort i en handvändning men tas initiativ redan nu är det fullt möjligt med ytterligare en svensk WTA-turnering 2017 eller 2018.
Redan innan dess bör de svenska tennisdamerna få möjlighet att spela stora ITF-turneringar på hemmaplan.
Som bekant är det klart med två svenska Challengers kommande säsong vilket innebär att de blågula herrarna med två ATP-turneringar – Skistar Swedish Open och If Stockholm Open - och två Challengers på hemmaplan får betydligt bättre villkor än damerna.
Det motsatta hade varit mer naturligt. Sedan 2011 har de svenska tennisdamerna varit klart starkare än herrarna och ser vi till fördelningen av stora framtidshopp lär damerna behålla sitt grepp under åtminstone de två, tre närmaste åren.
Utöver WTA-turneringen i Båstad har damerna i dag fem 10 000 dollar- och två 25 000 dollar-turneringar.  Dessa ITF-turneringar är i sig viktiga men de räcker inte alls för att täcka behovet.
Spelare som Rebecca Peterson och Susanne Celik har gått förbi nivån ITF-turneringar som finns på hemmaplan men är inte på WTA-nivå utan befinner sig i ett mellanskikt.
Hemmaturneringar på 50 000-, 75 000- och 100 000-dollarnivå skulle ha mycket stor betydelse för spelarna som nu befinner sig i detta mellanskikt och på sikt också för de unga talanger som är på väg upp.
Så snart Svenska tennisförbundet försäkrat sig om intäkter som möjliggör en stor sportslig satsning måste stora damturneringar på hemmaplan ges högsta prioritet.
*
I dag blev det klart att Ericsson blir ny titelsponsor till WTA-turneringen i Båstad. Turneringen kommer att heta just Ericsson Open. Det ska bli intressant att se hur media tacklar den saken. Det här med företagsnamn i idrottssammanhang är ju en känslig sak- ibland i alla fall. Det saknas en linje vilket innebär att det blir en godtycklig bedömning. Namn som Läkerol Arena och Tele 2 Arena används till synes obekymrat medan vi då det gäller tennisturneringar sällan ser eller hör titelsponsorns namn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar