lördag 26 december 2015

Utslagningen i Vi i Femman skulle inte tolereras i idrotten


Vad sägs om detta: tio utvalda lag från Boden i norr till Lund i söder som tävlar om att bli Sveriges bästa sjätteklassare.
Segrande lag får 10 000 kronor.
”Usch, fy, utslagning, tävlingshets och föräldrar och tränare som pressar”.
Så hade det definitivt låtit om det handlat om en idrottstävling.
Men det gör det inte.
Det handlar om retorik. Närmare bestämt om Utbildningsradions retorikpris.
Var är alla politiker, forskare, pedagoger och andra som är så snabba att kritisera idrotten men nu väljer att tiga still?
Svaret är enkelt: deras tysnad beror på dubbelmoral.
Likadant vad gäller flatheten mot den brutala utslagningen i Vi i Femman, frågesportprogrammet som startade redan 1963.
Visserligen får alla skolor en inbjudan att vara med men bara ett fåtal klarar sig vidare till tävlingarna i radio.
Bara två elever – en flicka och en pojke – får representera sin klass. Dessa två elever har haft bäst resultat på uttagningsprovet.
Men hallå! Varför får inte alla vara med?
Varför ska inte den med sämst resultat få en plats i laget när det anses så solklart att den med noll bollkänsla ska få speltid i 11-årslaget i fotboll?
Jag är innerligt less på alla politiker, pedagoger och andra självutnämnda förståsigpåare som är så snabba att klanka ner på förhållandena inom idrotten men samtidigt inte lyfter ett finger för att komma tillrätta med motsvarande – eller större – problem på andra områden.
**
I dag startade Salk Opens 110:e upplaga. Jo, ni läste rätt, 110:e. Men så är Salk Open också världens äldsta juniorturnering i tennis. Runt 1 000 spelare ställer upp och yngsta ålderklassen är 10 år. På Salk Opens hemsida skriver jag en krönika-  Salk Open kan visa idrotten från sin bästa sida -om turneringen och vårt förhållningssätt till tävlingar för barn- och ungdomar.
**
Tidigare i december spelades Fair Play Cup där årets anmälningssiffra 882 är den näst högsta i turneringens 37-åriga historia. Salk Open och Fair Play Cup är bara två av många exempel på att det finns ett stort tennisintresse runt om i landet.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar