måndag 11 januari 2016

Damspelarna förminskas av sin egen organisation WTA

Caroline Wozniacki får råd av sin coach/pappa Piotr
Sedan 2009 är det tillåtet med coachning på damtouren.
Från och med denna säsong kan coacherna under match ta hjälp av en app.
Det är alltså inte nog med att WTA redan tidigare gett spelarnas taktiska skicklighet underordnad betydelse utan nu får även deras coachers kunnande minskad betydelse.
Jag menar att WTA gör damtennisen en björntjänst och att organisationen förminskar sina spelare.
I mina ögon är det självklart att en spelare med större taktiskt kunnande än motståndaren ska ha fördel av det. Men det tycker inte WTA. Även om dess avsikt med tillåtandet av coachning inte är att utjämna styrkeförhållandet – utan att ge åskådarna och tv-tittarna lite extra krydda – så blir det resultatet.
Herrtouren ATP har åtminstone så här långt varit bestämt avvisande till coachning medan WTA i år alltså utökat sitt system. Från sin plats på läktaren kan coachen nu få all statistik från matchen på en app. Där kan coachen till exempel se om adeptens motståndare missar mer på backhand än på forehand och var hon oftast placerar serven med breakboll emot sig.
Allt det där är sådant som en taktiskt driven spelare själv listar ut och som åskådare är det en del av tjusningen att se spelare med förmåga att på egen hand vända en matchbild.
Säkert invänder någon att coachernas betydelse inte ska överskattas eftersom de får coacha endast en gång per set. Men det kan ändå räcka för att en spelare med minimalt eget taktiskt kunnande ska börja spela annorlunda.
Dessutom sänder coachning en signal om att taktik är ett område som damspelarna inte behärskar – ovanpå det är nio av tio coacher män – och bara det räcker som argument för att ta bort coachning.
FC-kapten Wahlgren
Sveriges Fed Cup-kapten Lars-Anders Wahlgren har under åren tränat ett antal damspelare och har lång erfarenhet från WTA-touren. På min fråga vad han anser om coachning svarar Wahlgren:
”Tjejer under 18 år spelar oftast ITF-tävlingar och då får man inte coacha så de utvecklar sin egen taktik i unga år. Det svåra på WTA-touren både för spelare och coach är att man får ha coach på banan i WTA-turneringarna i Auckland och Sydney men inte i Grand Slam-turneringen Australian Open (som arrangeras av Internationella tennisförbundet, min anmärkning) som är den viktigaste.  Det är synd att inte WTA, ATP och ITF kan ta ett gemensamt beslut om ja eller nej till coachning.  Precis som i alla andra sporter är coachningen till för att utveckla spelarna och sedan sen är det upp till damspelaren om hon vill få hjälp under match”.
Wahlgren om sitt eget förhållningssätt till coachning och den nya appen:
”Jag gör min egen enkla analys under matchen och försöker förmedla den till spelaren. Det får inte bli för krångligt och komplicerat. Det ska vara enkelt och förståeligt. Du har ju bara högst en minut på dig att förmedla i varje set”.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar