måndag 11 januari 2016

I media har svensk tennis fått en drömstart på årets säsong

DN 3 januari
Ett balanserat inslag om bröderna Ymer i TV 4. Sofia Arvidssons avsked uppmärksammat i reportage i SVT. Stort utrymme  i DN för både Johanna Larsson och bröderna Ymer.
Svensk tennis har under de senaste veckorna varit hetare än på länge – ja, i media alltså.
Senaste exemplet kom i morse då SVT i sin morgonsändning berättade att Johanna Larsson vunnit sin första match i WTA-turneringen i Hobart.
Sådana rapporter kan tennisfantasterna inte ta för givna. Att alla – nåja, nästan då – NHL-svenskar som gjort mål eller svarat för en målgivande passning får sitt namn nämnt vet vi sedan länge och detsamma gäller svenska skidåkare som varit åtminstone i närheten av pallen.
Tennisspelarna hamnar i regel i skymundan och desto roligare blir de tillfällen då de uppmärksammas.
Att det inte sker oftare än vad som är fallet har naturligtvis med resultaten att göra. Men ändå bara delvis. Journalisternas kunskap om och intresse för olika sporter bidrar också till att det ser ut som det gör. Med tennisintresserade journalister på redaktionen ökar möjligheten för sporten att synas.
Nils Palmgren på DN är ett lysande exempel. Han har följt Elias och Mikael Ymer i flera år och läsarna har i ett antal mycket intressanta artiklar kunnat hänga med i brödernas resa från Skara till den internationella scenen. Suveränt!
Apropå Ymers: Mattias Tjernström på TV 4 gjorde för några veckor sedan ett kul och välbalanserat inslag om bröderna vilka ibland framställs som blivande megastjärnor. I TV 4-inslaget var tonen lägre och tittarna fick en bra bild av hur tuff konkurrens det är i sporten.
Att SVT uppmärksammade Sofia Arvidssons avsked gladde verkligen och var långtifrån givet trots att Sofia tagit två WTA-titlar och varit rankad 29 på världens största proffstour för damer.
Samtidigt som alla i svensk tennis har anledning att välkomna medias intresse är det viktigt att bilden som förmedlas är nyanserad. Annars riskerar uppmärksamheten att slå tillbaka.
Så var det några gånger förra året och då främst kring Elias Ymer som skrevs upp på ett sätt som långt överskred vad det fanns anledning att förvänta sig av honom. När han kvalade in i Australian Open beskrevs det på vissa håll som en formalitet innan han under året skulle vara rankad topp 100.
När han sedan slutade säsongen rankad 136 sågs inte det som en bedrift – trots att han under 2015 klättrade närmare 100 placeringar.
*
Häromdagen dök det i brevlådan ner en broschyr som kanske också kan tolkas på ett stigande tennisintresse i landet. Det var Solna Kommuns fritidsguide för 2016 och vad prydde omslaget om inte en tennisbild. Och det i Solna som har ett allsvenskt fotbollslag, ett hockeylag i toppen av allsvenskan, som är ett starkt basketfäste och där det finns en rad framgångsrika klubbar i olika idrotter. Att det ändå blev tennis som fick pryda omslaget i år är förstås Solna TK:s förtjänst. Klubben har gått från division IV till Elitserien på fyra år och med PO Lindquist och Mats Persson i spetsen har Solna TK fått igång en fantastisk verksamhet där juniorerna står i fokus.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar