torsdag 7 januari 2016

Rätt av Larsson att nobba FC för att sikta på spel i Rio-OS

Larsson har OS för ögonen

Johanna Larsson gör rätt i att nobba Fed Cup.
Så känns det i alla fall nu.
Om det också visar sig vara ett klokt val får framtiden utvisa.
Min grundsyn är att spelare ska ställa upp i landslaget men att det också ska finnas en acceptans för återbud av andra skäl än skada och sjukdom.
Överlägsna Sverigeettan Larsson nobbar Sveriges Fed Cup-spel i februari med motiveringen att hon vill fokusera på sin individuella karaktär. Om inte alla så åtminstone nio av tio spelare sätter det egna jaget före laget men ställer ändå oftast upp då landslaget kallar.
Det har också Johanna Larsson gjort genom åren.
Men 2016 är ett alldeles speciellt år där OS i Rio är 27-åriga Larssons stora mål.
Hon är rankad 56 och klarar i dagsläget Internationella tennisförbundets (ITF:s) kvalgräns. Rankningen den 6 juni avgör vilka spelare som kvalificerar sig.
Den 25 juni förra året publicerade ITF en s.k. ”Mock Entry” till OS i Rio med information om vilka spelare som skulle gå in i OS om OS spelades i 2015. Listan var baserad enbart på WTA- och ATP- rankingen daterad den 8 juni 2015. Singelklassens cut-off var då 69 för herrarna och 70 för damerna.
Även om Johanna just nu ser ut att kvala kvalgränsen med bred marginal ska vi komma ihåg att hon fram till mars har många rankningspoäng att försvara, bland annat då 170 poäng under februari där hon motsvarande tid förra året gick till semifinal i Rio de Janeiro och kvartsfinal i Acapulco.
Då finns det ingen anledning att spela ett Fed Cup där hon inte kan ta en enda poäng.
Visserligen har Johanna å andra sidan stort utrymme att plocka många poäng under vårens grussäsong – då hon ifjol hade långt skadeuppehåll – men det är ändå inget som sker på beställning.
Genom att avstå Fed Cup känns det nu som att hon optimerar sina möjligheter att kvalificera sig till OS.
Jag skriver att det känns så nu.
Med facit i hand kan hennes val eventuellt visa sig oklokt. Att vara med i ett lag och köra ett hårt träningsläger inför Fed Cup eller Davis Cup har gjort att många spelare lyft sig på touren direkt efter landslagsuppdragen.
**
Med Larsson borta ur bilden får 20-åriga Rebecca Peterson ett mycket större ansvar i laget . Peterson är rankad 131 och hade förstås också kunnat nobba Fed Cup för att istället jaga rankningspoäng i hopp om att klara OS-kvalgränsen. Nu får hon istället en nyttig erfarenhet av att vara lagets ankare, en roll som Rebecca lär vara given i om något eller några år. Laget består i övrigt av Susanne Celik, Cornelia Lister – båda 21 år - samt 19-åriga Jacqueline Cabaj Awad. Ett ungt och intressant lag som ändå lär få svårt i gruppspelet i Israel 3-6 februari. 14 nationer är med, de fyra grupperna lottas i morgon och de två bästa lagen får kvala till World Group II.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar