onsdag 20 januari 2016

"Klubben för alla" - Solna TK slår nu ett slag för flyktingar

SvD idag
 Igår var SvD:s fotograf Malin Hoelstad och jag i Solna för att följa en lite annorlunda tennislektion.
--
Jättebra slag”, ropar tränaren Rickard Tuvesson och gör tummen upp.
Bezhad Lotfullapur spricker upp i ett leende och hans kompisar runt banan är imponerade.
Det är första gången Bezhad och de andra spelar tennis.
– Men inte sista för det här är jättekul. Men svårt också. Hoppas att det startas kurser där vi kan få lära oss mer, säger Rashid Khamisi.
De andra runt bordet nickar instämmande.
De kommer från Iran, Irak eller Syrien, har varit i Sverige i drygt två månader och är sedan en tid inkvarterade på evekueringsboendet för flyktingar i Stenbackaskolan i Solna.
Dagarna är långa. Mat- och tvättstugetider är enda rutiner och efter ett tag är det oundvikligt att tristessen tränger sig på.
Så förstå glädjen då Solna TK ringde upp och sa att klubben hälsar flyktingarna varmt välkomna till anläggningen intill Råstasjön.
– Det är självklart för oss att ställa upp och att göra det ideellt. Kan vi skänka de här killarna och andra flyktingar bara lite glädje i deras vardag är det betalning nog, säger Tuvesson.
Han är tränare i Solna TK, klubben som efter avancemang från division IV till Elitserien på fyra år är tennisens Åshöjden.
Men det är också klubben som under de senaste åren tagit en rad initiativ för att erbjuda fler än de som har sina rötter i tennismiljö en möjlighet att få prova på sporten.
Tennis för särskolan är ett uppskattat projekt och samarbetet med skolor i invandrartäta förorter som Akalla, Husby och Rinkeby ett annat.
Klubben för alla”, står det på en banderoll som hänger på väggen ovanför en av banorna.
Öppenheten verkar inte uppskattas av alla. Då Bezhad och de andra skrattar och ropar uppmuntrande ord till varandra blir de hyssjade av en äldre man på banan intill.
– Ursäkta oss men här har vi roligt, svarar Tuvesson mannen och den lekfulla lektionen fortsätter. 
– Det här betyder väldigt mycket för de här killarna. Efter sådana här aktiviteter glittrar det i ögonen på dem, säger Jenny Engström som är frivillig resursperson och som bland annat samordnar aktiviteter mellan föreningar och flyktingboendet.
Varför är det inga kvinnor och barn här?
– Kvinnorna är lite svårare att få ut på sådana här fysiska aktiviteter än männen. Barnen aktiverar sig spontant genom att åka pulka och leka så de håller igång ändå. Men självklart kommer också de få möjlighet att prova på tennis.
Bezhad och de andra pustar ut efter lektionen i den sport som de provat för första gången och inte har så mycket koll på.
– Svensk tennisspelare? Nej, jag kan ingen, säger Bezhad och tittar sig runt kring bordet utan att få hjälp.
– Tennis är roligt men fotboll är ännu roligare. Zlatan, säger Rashid och de andra nickar igenkännande.
Fotnot: Artikeln publicerad i dagens SvD.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar