torsdag 21 januari 2016

Det är bara att applådera Federers rekordsvit i GS

Den 34-årige veteranen har en på papperet tuff uppgift i tredje omgången...
Det finns många siffror runt Roger Federer som imponerar.
17 Grand Slam-titlar.
302 veckor som världsetta.
88 singeltitlar.
Men mest fantastiskt av allt är väl ändå detta: 65 (!) Grand Slam-turneringar i rad.
Den närmast osannolika sviten inleddes i Australian Open 2000.
Federer var 19 år och rankad 62. Han inledde med seger mot amerikanen Michael Chang som elva år tidigare i Franska mästerskapet tagit sin första och sista Grand Slam-titel, det efter finalseger mot Stefan Edberg. I tredje omgången tog det stopp för Federer mot fransmannen Arnaud Clement.
Rekordsviten noterade han redan 2014 och nu ökar världstrean avståndet till sydafrikanen Wayne Ferreira (56) och Stefan Edberg (54) medan spanjoren Feliciano Lopez fortfarande är aktiv och i Melbourne gör sin 56:e Grand Slam-turnering i följd.
En mycket stark fysik kombinerat med en för kroppen skonsam spelstil är främsta förklaringar till Federers rekordsvit. Men det är klart att han också haft marginalerna på sin sida genom att inte ha åkt på skada eller sjukdom.
Efter förlusten i tredje omgången i Melbourne för 16 år sedan har Federer tvingats göra tidig sorti vid nio tillfällen. Bara tre av dem har kommit efter det att han i Wimbledon 2003 tog sin första Grand Slam-titel. Senast det skedde var förresten så sent som förra året då Federer just i Australian Open föll i tredje omgången mot Andreas Seppi – italienaren som hade förlorat deras tio tidigare möten (nu 13-1).
...där Dimitrov vill visa varför han kalla(t)s "nye Federer
En på papperet betydligt tuffare uppgift väntar Federer på fredagsmorgonen svensk tid då han möter Grigor Dimitrov i tredje omgången. Den tekniskt skicklige bulgaren hade förra säsongen en inte alls oväntad reaktion efter sina stora framgångar 2014. I år har han färre poäng att försvara och det ökar hans förutsättningar att spela avslappnat.  Även om Dimitrov ännu inte lyckats besegra Federer (4-0) har han spelet för att göra det. Då de nyligen möttes i kvartsfinal i ATP-turneringen i Brisbane knep Dimitrov för första gången set på sin idol.
Fotnot: Federer spelar sin 67:e Grand Slam-turnering. Han debuterade i Franska mästerskapet 1999 och förlorade direkt (mot Patrick Rafter). I Wimbledon föll han i första omgången mot Jiri Novak. Federer spelade inte US Open.
**
Sverigeettan Johanna Larsson har överlevt andra omgången i bara två (Franska mästerskapet och US Open 2014) av sina 23 Grand Slam-starter. Precis som ifjol tog det i år stopp i andra omgången i Australian Open.  Vid 5-7, 6-4 mot amerikanskan Madison Brengle var det slut med effektiviteten i Johannas serve på vilken hon tog bara fyra poäng i skiljeset (1-6).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar