lördag 30 januari 2016

Märkligt att en världsetta saknar taktiskt kunnande

Bara bucklan berättar vem av dem som segrade
Det sägs att anfall är bästa försvar.
Men det skriver förmodligen inte Angelique Kerber under på.
Tack vare ett mycket starkt försvarsspel lyckades hon i dag utnyttja att världsettan Serena Wiliams spelade en bra bit under sin normala nivå och visade stora taktiska brister.
Kerber svarade för bara 13 oprovocerade missar då hon i Australian Open-finalen snuvade nervösa Williams på en 22:a Grand Slam-titel.
Den 34-åriga amerikanskan stod för 46 oprovocerade missar och 47 vinnande slag.
Kerbers siffror var 13-25.
Siffrorna antyder att matchen var helt i händerna på Williams och att hon slog ut sig själv.
Men den beskrivningen skulle ändå vara lite orättvis mot Kerber. Med sin rörlighet och starka defensiv fick hon Williams att börja spela med så små marginaler att säkerheten försvann.
Världsettan är så van att slå igenom sina motståndares försvar att hon blir frustrerad då det inte fungerar. Eftersom Kerber är bäst då hon utnyttjar motståndarens fart på bollen hade Williams förstås kunnat sänka tempot en aning ibland. Istället började hon desperat söka sig fram till nät men vann inte ens hälften av poängen då hon var i volleyposition.
På WTA-touren hade Williams haft möjlighet att kalla ner sin coach Patrick Mouratoglou på banan för att få råd och om coachning varit tillåtet även i Grand Slam hade världsettan definitivt spelat
Challenge igår Se mer här
annorlunda än hon gjorde när grundspelet falerade.        
Det är i dubbel bemärkelse anmärkningsvärt att en överlägsen världsetta saknar taktiska kvaliteter. Man kan ju tycka att dessa borde vara nödvändiga för att överhuvudtaget nå förstaplatsen. Å andra sidan visar avsaknaden av taktiskt kunnande hur otroligt bra Williams är då hennes spel fungerar.
Under åren har vi sett amerikanskan råka ut för mentala kollapser som gett både gummiarm och gelé i knäna men även om hon underpresterade nu ska den här insatsen inte sorteras in i facket totala genomklappningar.
Kerber har under sin karriär visat sviktande nerver och då hon i skiljeset tappade 5-2 till 5-4 låg det på lut att finaldebuten i dessa sammanhang skulle sluta i tårar.
Ja, det gjorde den förstås också men då handlade det om glädjetårar sedan hon med sitt femte (!) servegenombrott säkrat titeln.
Serena Williams var stor i nederlagets stund och så kärvänligt hon uppträdde mot Kerber har hon aldrig gjort efter en förlust – ja, frånsett då när hon kommit till korta mot sin storasyster Venus.
Återstår att se vad det här betyder för Serena Williams under resten av säsongen.
Att drömmen om en Grand Slam sprack direkt betyder förhoppningsvis inte att hon tappar fokus utan att hon kan spela mer avslappnat.

2 kommentarer:

  1. Man brukar ju prata om plan B,men Williams är förvånansvärt främmande för detta.Hon har ju sällan behövt detta, men är man bäst i världen får man nog ändå tycka att det borde ingå i repertoaren!
    Kul att Kerber vann!

    SvaraRadera
  2. Verkligen kul att Kerber vann och hon rör sig fantastiskt bra. Samtidigt ett underbetyg åt damtennisen att ha en överlägsen världsetta utan de taktiska kvaliteter som Jonas klockrent efterlyser. Det hon också saknar enligt mig är "normal bollkänsla" vilket visade sig idag med alla bedrövliga volleyslag. Inte ens hennes normalt så säkra drivevolley funkade. Men men... Serve, returer och överlägsen slagstyrka räcker långt.

    SvaraRadera