måndag 18 januari 2016

Skulle inte alls förvåna om ATP mörkat matchfixning

SvD 18 oktober 2011
Matchfixning är ett problem i tennis.
Den som påstår annat sticker huvudet i sanden.
De 150 bäst rankade på ATP-touren kan försörja sig på prispengarna de drar in.
Övriga går mer eller mindre back.
Några mindre namnkunniga spelare har blivit avstängda men hur många som väljer att livnära sig på uppgjorda matcher kan vi bara spekulera i.
Det ligger förstås i sakens natur att det främst handlar om lågt rankade spelare som med fusket ser en utväg att klara ekonomin. Ändå är det tidigare världstrean Nikolaj Davydenko som – utan att det funnits bevis mot honom – figurerat flitigast i ryktessvängen.
Davydenkos namn förekommer också då BBC och Buzzfeed News nu avslöjar flera fall av matchfixning på högre nivå. Men några konkreta bevis läggs inte fram.
Mer intressant är då anklagelsen om att tourdrivande spelarorganisationen ATP ska ha mörkat saken.
Anklagelsen kommer från Mark Phillips som jobbade med den utredning Tennis Integrity Unit (TIU) gjorde efter alla rykten om uppgjorda matcher. I en rapport till ATP föreslog TIU att 28 misstänkta spelare skulle granskas.
– Det fanns en kärna på omkring tio spelare som vi trodde var de vanligaste förövarna och roten till problemet. Det fanns mycket starka bevis, säger Mark Phillips till BBC.
Men ATP underlät att agera.
Två reflektioner på det:
•Visst kan man vifta bort Phillips anklagelse och istället tro på ATP:s president Chris Kermode då denne säger: ”Tanken på att tennisen inte gör allt den kan är löjlig”.
  Med tanke på att ATP tidigare mörkat minst sex positiva dopingfall så är organisationens trovärdighet låg – åtminstone så länge det handlar om stjärnor som är viktiga för sporten och då en skandal skulle riskera att åsamka den stor skada.
  •SvD kunde den 18 oktober 2011 publicera den lista på 41 namn som ATP, Betfair och TIU sammanställt över spelare som i olika hög grad misstänktes för inblandning i läggmatcher. Det blev ett herrans liv och tal om stämning. TIU förnekade dagen efter att det skulle finnas en sådan lista (vilken jag ändå hade fått från just en av de tre parter som sammanställt den). I  artikeln intervjuades också en daytrader som är expert på vadslagning i tennis : "All skit sopas under mattan".
  Förhoppningsvis kommer BBC och Buzzfeed att kunna lägga fram bevis för vilka spelare som när och var har varit inblandade i matchfixning. Då skulle ATP vara tvunget att agera.
  Utan konkreta bevis blir detta tyvärr bara ytterligare ett i raden av avslöjanden som under några dagar ger stora rubriker för att sedan glömmas bort.
  *
  Fotnot: Observera att den svarta listan daterar sig till oktober 2011.  Jag vet inte om det finns någon lista idag.


  2 kommentarer:

  1. Vore det inte bättre för tennisen att tennisen gjorde "rent hus", både vad det gäller dopning och matchfixning? Jag förstår att de styrande är livrädda för att sponsorer, media och publik vänder sporten ryggen om det visar sig att man systematiskt har skyddat vissa stjärnor och endast offrat sådan spelare som man bedömt inte kan åsamka sporten någon större skada, men jag tror att tennisen skulle i längden vinna på att vara den "vita" sporten framförallt i detta hänseende!Mvh András

   SvaraRadera
  2. I den bästa av världar skulle det gå till precis som du skriver András. Problemet är väl att de som styr har intresse av att visa upp en fin fasad - under perioden som de styr. Den som börjar gräva i dynga riskerar nog att bli kastad i den. Mvh Jonas

   SvaraRadera