måndag 18 januari 2016

Förbundets sportchef kritisk mot Larsson som nobbar FC

Sportchefen  Johan Sjögren menar att landslaget är heligt 
Svenska tennisförbundets sportchef Johan Sjögren är kritisk mot Johanna Larsson som nobbar Fed Cup.
Så här skriver Sjögren i sitt månadsbrev på förbundets hemsida:
”Personligen anser jag att landslaget är heligt. Blir man uttagen – oavsett vilken idrott och mästerskap det än gäller, hur bra man än är, hur många gånger man än har spelat tidigare i landslaget och hur mycket pengar man än har tjänat  – då lirar man under förutsättning att man är frisk. Det ligger helt enkelt i nationens intresse att man ställer upp i landslaget när en förbundskapten kallar”.
I grunden är jag av samma åsikt men tycker att det måste finnas acceptans för undantag och att överlägsna Sverigeettan Johanna Larsson är ett sådant i år.
”Rätt av Larsson att nobba Fed Cup för att sikta på spel i Rio-OS” - så löd rubriken på ett blogginlägg jag gjorde sjunde januari. Läs inlägget här.
Sjögren messade mig en kommentar men ville inte få den publicerat på bloggen utan hänvisade till det månadsbrev han senare skulle skriva.
Nu har han alltså gjort det.
Även om sportchefen inte nämner Larsson vid namn framgår det att han anser att Sverigeettan inte tar sitt ansvar som förebild:
Challenge 7 januari
”Som utövare och förebild har en atlet ett ansvar, inte minst gentemot nästa generations spelare. Vilka signaler sänder våra idrottsstjärnor till våra unga utövare och fans när de tackar nej till landslagsspel? Är det då så konstigt att det händer att juniorer tackar nej till att spela allt från KM, JSM, seriespel och EM när deras förebilder tackar nej till landslaget?”
Avslutningsvis skriver Sjögren:
”Vi kan bara konstatera att Johanna Larsson tackat nej till spel, ett tråkigt beslut att ta och ett tråkigt besked att få, och hoppas att hon ställer upp nästa gång landslaget kallar. Hon är vår bästa spelare och hennes betydelse för laget och sporten i Sverige går inte att understryka tillräckligt”.
*
Det finns naturligtvis inget rätt eller fel i frågan men vad tycker Du? Ska landslaget vara heligt eller kan det finnas anledning att göra undantag av andra skäl än skada eller sjukdom?
*
Under rubriken ”Beroendet av SOK-stödet gör tennisförbundet underdånigt”- Inlägget finns här - menade jag att Sjögren skulle ha försvarat Mikael Ymer då Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) stängde av det stora 17-åriga framtidshoppet från topp- och talangprogrammet.
Challenge 13 januari
Det borde vara självklart för förbundet att ställa sig bakom ”sin” spelare. Inte därför att Ymer förra året räddade Sveriges Davis Cup-lag kvar i division I eller därför att han är svensk tennis stora framtidshopp – utan för att markera att Mikael Ymer minsann har den rätta inställning som SOK beskyller honom för att sakna.
Sjögren tar i sitt månadsbrev upp ”Mikael Ymer-fallet”:
”Vi är också i kontinuerlig dialog med SOK gällande Mikael Ymer, som till våren kommer att bli erbjuden en selekteringsprocess hos SOK under deras ledning efter att i dagsläget ha en time-out från programmet. Processen under en selektering innehåller bland annat en screening, olika fysiska tester samt interjuver. De individuella stöden kan vara allt från träning, tävlingsresor, tränare, resurspersoner men också utvecklingsstöd till olika projekt”.
Ja, så kan man ju också beskriva en avstängning.
Den förskönande omskrivningen talar i alla fall inte emot att förbundet går i SOK:s ledband.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar