fredag 5 februari 2016

ITF:s luddiga regler gav Sverige tuffare utmaning


På lördagen spelar Sveriges Fed Cup-lag för att hålla sig kvar i division I.
Motståndare är Estl..., nej, Turkiet.
Enligt Internationella Tennisförbundets (ITF) regler ska sista laget i grupp A (vilket blev Sverige) möta sista laget i grupp C (Estland) i en match som avgör vilket av länderna som åker ner i division II.
Men nu får Rebecca Peterson & Co istället möta nästjumbon i grupp C, alltså Turkiet och anledningen torde vara att turkiskorna i dag förlorade den sista gruppspelsmatchen mot just Estland.
Men ingenstans på ITF:s hemsida står att inbördes möte värderas högre än tabellplacering.
Om ITF är så mån om denna lagtävling som organisationen hävdar att man är borde ett första steg vara att införa regler som klart och tydligt anger vad som gäller – och att man också efterföljer reglerna.
**
Även om Turkiet i dag förlorade mot Estland håller jag turkiskorna som en svårare motståndare för Rebecca Peterson & Co. Estland har inte ens fullt lag på plats och trion står och faller med Anett Kontaveit.
Turkiets etta är 142-rankade Cagla Buyukakcay som tagit två segrar på sina tre singlar i gruppspelet. Hon är också en stark dubbelspelare (rankad 116) även om det blivit tre förluster i gruppspelet där hon haft olika partners vid sin sida,
Ipek Soylu är rankad 161, har 1-1 i singlar i gruppspelet och avstod singelspel i dagens match mot Estland.
Bakom dessa har Turkiet i Basak Eraydin och Pemra Ozgen två spelare med bättre rankning än svenska tvåan Susanne Celik.
**
Som väntat föll Sverige i den avslutande gruppspelsmatchen mot Ukraina. Rebecca Peterson inledde mycket övertygande mot Lesia Tsurenko som samlade ihop sig och visade varför hon ligger så högt som 35 på världsrankningen. 1-6, 6-2, 6-0.
Susanne Celik föll med 6-1, 6-3 mot Katerýna Bondarenko och i dubbeln förlorade Cornelia Lister/Jacqueline Cabaj Awad med 6-2, 6-4 mot Olga Savtjuk/Anastasiya Vasylyeva.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar