söndag 14 februari 2016

Svensk herrtennis märks - tack vare coachframgångar

Har nu mer fokus på bollen än på showen
I avsaknad av framgångar från spelarna får svensk herrtennis nöja sig med att coacherna fortsätter att fira triumfer.
Den här veckan handlar det om Joakim Nyström och Mikael Tillström vars adepter spelar final i dag.
I två av dagens tre ATP-finaler finns det alltså svenskintresse - fantastiskt.
Nyström fick i går se 22-årige Dominic Thiem tillfoga Rafael Nadal dennes blott 31:a förlust på grus. Det skedde i semifinalen i Buenos Aires där österrikaren räddade matchboll vid 4-5 i avgörande set. Segern var Thiems andra mot en topp-tio-spelare, den första kom i Masters-turneringen i Madrid för två år sedan då han besegrade världstrean Stanislas Wawrinka (som coachas av Magnus Norman).
Även Thiems fyra tidigare finaler har kommit på grus och han kan i dag spela hem sin fjärde titel (Joakim Nyström tog sju av sina 13 titlar på grus).
I dagens final väntar pånyttfödde spanjoren Nicolas Almagro som efter förluster i deras 15 tidigare möten i gårdagens semifinal tog sin första seger mot landsmannen David Ferrer.
I ATP-turneringen i Rotterdam har Tillströms franske adept Gael Monfils möjlighet att ta karriärens sjätte titel och den första på två år. Vad gäller oberäknelige Monfils har osvuret alltid varit bäst och så är det också nu. Men vad vi i alla fall kan konstatera är att fransmannen hittills under Tillströms ledning varit mer fokuserad på matcherna och att konstslagen och showen är underordnad effektiviteten.
I finalen väntar Martin Klizan.
**
Dagens tredje ATP-final spelas i Memphis där 18-årige och 145-rankade hemmafavoriten Taylor Fritz fått sitt genombrott. Fritz gick in på wild card och har på vägen fram mött bara en topp-100-spelare: 29:e rankade Steve Johnson som var andraseedad vilket ger en bild av turneringens kvalité.
Men ett affischnamn fanns där i alla fall, världssjuan Kei Nishikori som är Fritz finalmotståndare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar