tisdag 2 februari 2016

Ymers förlust en påminnelse om långa vägen till toppen

För unga spelare är förluster många gånger inte bara lärorikare utan också nyttigare än segrar.
Förlusterna kan fungera som påminnelser om hur lång väg de har kvar och hur mycket arbete de måste lägga ner för att överhuvudtaget ha en möjlighet att nå sina mål.
I dag åkte 19-årige Sverigeettan Elias Ymer på just en sådan förlust.
I 250-turneringen i Montpellier föll han med 6-1, 6-4 mot 93-rankade 34-åringen Paul-Henri Mathieu.
Fransmannen hade sin bästa period för 7-8 år sedan och även om han fortfarande glimtar till ibland – ifjol var han i en ATP-final - känns det inte förolämpande att kalla Mathieu en föredetting.
Men han är fortfarande en skicklig hantverkare och det finns så många av samma sort att de utgör en stor och svårgenomtränglig massa för alla de unga talanger som tror eller i alla fall hoppas att steget till topp-30 eller till och med topp-20 inte ska vara så stort. Förr eller senare inser de att steget är oerhört stort och ju förr desto bättre.
Jag påstår inte att Elias underskattar svårigheterna som ligger framför honom  men lika fullt kan han vända besvikelsen över sådana här förluster till en sporre.
Efter matchen snackade jag med Davis Cup-kapten Fredrik Rosengren som tillsammans med Dan Eklund utgör Ymers coach-team. Rosengren menar att förluster kan vändas till något positivt även för coacherna.
– Självklart vill man att spelaren man har ska vinna. Men jag menar att man blir ännu mer kreativ efter förluster. Då ser man precis vad spelaren behöver jobba extra med och vad man ska lägga extra mycket tid på, säger Rosengren.
- När allt bara rullar på med segrar är det lätt att man som coach blir lite latare och snällare.
Matchen visar hur små marginaler det är i tennis. Första set är inte mycket att säga om, där skaffade sig Elias tre breakbollar först vid 1-5-underläge. I andra set hade han sina chanser. Men Elias lyckades där inte utnyttja någon av sina fyra breakbollar medan hemmaspelaren tog tillvara på sin enda.