onsdag 2 mars 2016

Nu slipper svenska DC-laget både avlyssning och avgaser

Larsson tvingades lämna träningarna på grund av huvudvärk
Klockan tre natten mot idag väcktes Davis Cup-spelarna av brandlarmet på hotellet i Kazan.
Det var bara för Robert Lindstedt, Isak Arvidsson och de andra i laget att lämna rummen och gå ner till receptionen. Tack och lov visade det sig vara ett falsklarm men flera av spelarna hade svårt att somna om då de var tillbaka på rummet.
En typisk rysk psykning inför helgens möte mellan länderna?
Ja, det hade inte alls varit uteslutet om det inte varit för en viktig detalj: ryska laget bor på samma hotell...
Så nej, inte ens den mest konspiratoriskt lagde kan påstå att ryssarna inlett ett psykkrig.
Och varför skulle de göra det? Sällan har väl ett svenskt Davis Cup-lag varit så starkt nederlagstippat som detta. Förutsatt att DC-kapten Fredrik Rosengren vid torsdagens lottning inte byter in 483-rankade reserven Markus Eriksson blir det 658-rankade Isak Arvidsson och 930-rankade debutanten Daniel Windahl som tar hand om singlarna. Det kan jämföras med 314 – siffran vi får genom att lägga ihop de fyra hemmaspelarnas rankning.
Rosengren meddelar att underlaget är strävt långsamt med hög studs. Det låter som passande för Eriksson men med tanke på hans senaste bleka insatser i landslagsdressen undrar jag om Rosengren ändrar sitt förhandsnominerade lag.
Oavsett vilket skulle det vara lika glädjande som förvånande om Sverige tar hem en levande singel.
Däremot har stabila dubbelparet Lindstedt/Johan Brunström mycket stora möjligheter att utöka sitt DC-facit till 8-0.
Mer spännande var det då länderna 1994 möttes i final i Moskva och den gången bemödade sig värdnationen verkligen om att störa gästerna. Bland annat då på träningarna. Under de första dagarna låg avgasmolnen så täta i Olympiahallen att de svenska spelarna mådde dåligt.
–Jag fick så ont i huvudet att jag tvingades avbryta några träningar, minns Magnus Larsson.
När fixstjärnan Jevgenij Kafelnikov och hans lagkamrater tränade var luften lätt att andas och sikten perfekt. Snart förstod svenskarna att något inte stod rätt till och då saken undersöktes visade det sig att de mindre lastbilar som stod i anslutning till banan gick på tomgång – men bara under svenskarnas träningar. 
Jag minns inte hur ryssarna förklarade den tajmningen men det hela upphörde i alla fall efter tillsägelser.
Lång tid efter DC-finalen fick Stefan Edberg, Magnus Larsson, Jonas Björkman och Jan Apell förklaringen till varför laget inför finalen frångick rutinen att ha taktiksnack på något av hotellrummen och varför spelarna fick tillsägelse att där inte prata om den stundande matchen.
Lagets säkerhetsansvarige Bosse Andersson hade nämligen upptäckt att svenskarnas rum var avlyssnade men för att inte oroa spelarna hölls detta i en liten krets.
Matchen? Den vann Sverige med 4-1 sedan Stefan Edberg visat vägen med 8-6 i femte set mot Alexander Volkov. Vid 5-5 i skiljeset anlände tennisfrälste presidenten Jeltsin på ostadiga ben och det tog flera minuter innan han bänkade sig på VIP-läktaren. Jeltsin vinkade och log mot de 10 000 åskådarna varav merparten jublade och några buade.
Kafelnikov var mycket syrlig i sin kommentar efteråt.
”Hur kan en tennisintresserad person göra en så abnorm entré i ett så viktigt läge? Volkov blev lidande av det där”, menade Kafelnikov.
Han hade – med glimten i ögat – tråkat Magnus Larsson enda sedan lagen blev finalklara men var inte lika stöddig då det var dags. Magnus släppte bara två game på de två första seten, tappade visserligen sedan de följande två men var mental starkast i skilje.
I dubbeln säkrade Jonas Björkman/Jan Apell Sverige femte DC-titel.
Den här gången kan inte ens den mest skandalartade entrén av president Putin ge svenskarna lite hjälp på traven.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar