torsdag 10 mars 2016

Vikten av hemmatävlingar blir inte tydligare än så här


Ymer levererar - på banan och framför kameran.
Veckans RC Hotel Open i Jönköping kan bli en väckarklocka för svensk tennis.
Är fler hemmaturneringar kanske viktigare än något annat för en stark utveckling?
Är de 20 åren utan en Challenger i Sverige en stor del av förklaringen till varför läget ser ut som det gör?
Nej, jag säger inte att det är så och drar inga säkra slutsatser av att två hemmaspelare nått kvartsfinal och att ytterligare en var framme i andra omgången – men frågan bör ändå högt upp på agendan i diskussionerna om hur svensk tennis ska utvecklas.
Sett till rankning är Elias Ymer ende svensk som platsar på Challengertouren.
Sett till spelnivån är det flera av hans landsmän som har kapacitet att hävda sig där.
Problemet är att vägen från ITF-touren är mycket lång.
En titel där ger 18 poäng vilket kan jämföras med en kvartsfinal på Challengertouren där en titel ger 95 poäng.
Inte ens fem ITF-titlar inbringar alltså lika många poäng som en på Challengertouren.
Det är inte konstigt att många spelare fastnar på ITF-nivå eller i ”ITF-träsket” som åtminstone de som tagit sig därifrån föredrar att kalla det.
Visst kan man säga att bortsorteringen görs utifrån spelnivån men det är i mina ögon att göra det lite för lätt för sig.
En mycket blygsamt rankad spelare som får alla bitar att falla på plats i en Challenger klättrar rejält. Minst lika viktigt är att framgången kan ge det där självförtroendet som får spelet att lossna. Mer krävs inte för att en spelare som såg ut att ha sin framtid på ITF-touren plötsligt skaffar sig mycket bättre förutsättningar att ta steget upp.
Men för att hamna i det läget gäller det att få chansen.
Den har ökat väsentligt för de svenska spelarna genom RC Hotel Open och sommarens Challenger i Båstad.
De tre friplatserna i huvudturneringen är vikta för hemmaspelare och ytterligare ett antal av dem får wild card till kvalet.
Rosenholm servar bättre än någonsin
Patrik Rosenholm var bland just de sistnämnda.  Efter tre segrar där slog han ut seedade Mirza Basic och idag tog sig den 28-årige stockholmaren till kvartsfinal efter 5-7, 7-6, 7-6 mot slovenen Grega Zemlja som svarade för matchens enda servegenombrott.
Inför denna vecka hade Rosenholm 3-7 i matchfacit på Challengertouren där en kvartsfinal från 2012 är hans tidigare bästa resultat. Nu väntar Andrej Golubev som alldeles nyss slog ut Isak Arvidsson (6-2, 6-4).
Att Sverige har två kvartsfinalister i singel och minst ett dubbelpar (Markus Eriksson/Milos Sekulic) i semifinal innebär att vi redan nu kan konstatera att premiärupplagan av RC Hotel Open gett önskad effekt.
Det säger sig självt att hemmaframgångarna är bra för svensk tennis. Jag tror att de också är bra för Elias Ymer.
Efter Robin Söderlings sista match 2011 har allt ljus varit på Ymer och förväntningarna på honom har skruvats upp till en obefogad nivå. Nu blir han lite avlastad och får plötsligt känna att några svenskar närmar sig bakifrån. Även om de inte flåsar honom i nacken är det en bra sporre för 19-åringen som gärna vill ha sällskap av några landsmän på touren.
Han gick idag till kvartsfinal efter 6-3, 6-2 mot franske kvalspelaren Constant Lestienne och möter i kvarten ännu en kvalspelare: Matwe Middelkoop som numera har sitt främsta fokus på dubbel.
Fortfarande utan att dra några stora växlar på de svenska framgångarna denna vecka infinner sig en fråga:
Hur hade det sett ut i svensk tennis om Sverige inte saknat Challenger-turneringar under de senaste 20 åren?
**
Under veckan i Jönköping träffar Torbjörn Dencker och jag spelare, coacher, ledare, kommunalråd och andra som på ett eller annat sätt är involverade i turneringen.
Här några av intervjuerna:


1 kommentar:

  1. Håller med dig fullständigt. Bara att hoppas det kan bli än mer tävlingar på hemmaplan.

    SvaraRadera