söndag 3 april 2016

Ta´t lugnt Djokovic - du har ju ändå domarna på din sida

Han brukar i och för sig inte ligga och ta igen sig....
Novak Djokovic spelar ikväll sin sjunde final i Masterturneringen i Miami.
Han är överlägsen världsetta och skulle inte behöva hjälp av domarna.
Tyvärr får han det ändå.
Semifinalen mot formstarke belgaren David Goffin var ett typexempel. Goffin var den bättre spelaren i första set då Djokovic plågades svårt av den tryckande värmen.
För att kunna återhämta sig mellan bollduellerna drog serben i stort sett konsekvent över tiden – 25 sekunder – mellan sina servar.
Genom att strunta i reglerna gav domaren Djokovic en stor fördel.
Situationen då Djokovic till slut fick en varning säger allt.
Djokovic menade att han gjort sig lite illa under den senaste bollduellen och att det var därför han inte kunde sätta igång nästa poäng efter 25 sekunder.
Då talade domaren om för världsettan att denne dragit över tiden ett antal gånger under matchen.
Eh! Borde inte Djokovic ha fått varning redan första gången?
Jo, det är klart han skulle ha fått.
Istället blev matchen ytterligare ett i raden av exempel på att domarna är helt i händerna på fixstjärnorna.
Hur stor betydelse har det då att Djokovic tillåts göra så här?
Kanske ingen som helst. Det är fullt möjligt att han inte skulle påverkas det minsta även om han med en tidig varning fick press på sig att hålla tiden.
Men det är också möjligt att han skulle bli stressad och frustrerad över att inte få hålla den rytm som passar honom.
Oavsett vilket skulle det i alla fall vara spännande att se om och i så fall hur Novak Djokovic påverkas.
Men för att vi ska få uppleva den dagen krävs domare med integritet och som tycker det är viktigare att följa regelerna än att vara tjenis med fixstjärnorna.
Den dagen känns tyvärr mycket avlägsen.

10 kommentarer:

 1. Detta inlägg hade lika gärna kunnat handla om Rafael Nadal.....
  Det är bedrövligt hur domarna stryker dessa fixstjärnor medhårs, men inte drar sig för att varna en mindre namnkunnig spelare vid minsta lilla tidsöverträdelse....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nadal har blivit något lite bättre tycker jag men visst tillåts han dra över tiden lite mer än till exempel Istomin eller någon av de andra doldisarna.

   Radera
 2. Rafa har dock lagt ner stor möda på att ändra sina rutiner för att kunna hålla sig inom regelverket (just Rafa har åkt på väldigt många varningar sedan ATP tog beslut om att tvinga domare att "enforce" tidsregeln 2013-2014). Det skulle även Nole göra, om han bara fick chansen. Tycker det är hög tid att sätta upp väl synliga timers på banorna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Henrik!
   Håller helt med om timers på banan. Dels skulle domarna vara tvingade följa reglerna och dels skulle det vara kul för åskådarna.

   Radera
 3. Gillar dina blogginlägg, jag håller som vanligt helt med vad du skriver. Fler borde läsa och förstå de problem som finns

  SvaraRadera
 4. Älskar tennis men det är lite löjligt ibland mellan bollarna. Förutom det som tas upp inlägget så har vi bland annat att man skall ha handduken för att torka sig efter ett serveess, välja ut två bollar av tre, gnälla ibland på de stackars bollkallarna som inte levererar boll/handduk exakt som stjärnorna vill...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anders!
   Ja, det eviga torkandet med handduk är löjligt, t o m när motståndaren slaget ett serveess torkar vissa spelare av sig.

   Radera
  2. Å till och med när det är "new balls" så skall dom tjollra och välja ut 2 av alla 6 helt splitternya. Nä regel mot handduk och välja bollar, precis som bordtennisen fick göra med allt evigt torkande

   Radera
 5. Jag håller med att det vore bra med en tydlig klocka som visar hur länge det får mellan bollarna. Visst, har det varit en monsterduell är det väl okej att andas lite mer? Torkning med handuken är så löjlig och borde förbjudas. Det får torka sig i paus det borde räcka. De har både headband eller keps o svettarmband. Räcker inte det?

  SvaraRadera