söndag 17 april 2016

Ymer är mästerlig i finaler - och visst är han bäst på grus


Populär segrare i Barletta
Många spelare underpresterar i finaler.
Tvärtom med Elias Ymer.
Han han gått segrande från sju av sina åtta finaler på Challenger- och Futuretouren, den senaste för bara några minuter sedan då han med 7-5, 6-4 besegrade tjecken Adam Pavlasek i Challengerfinalen i italienska Barletta.
En final är som en egen liten turnering. Bara två spelare kvar. Den som inte räcker till får nöja sig med att vara bäst bland alla förlorare.
Oavsett hur stora eller små turneringar det handlat om visar ett bra finalfacit på mental styrka. En spelare som i början av karriären bygger upp ett bra finalfacit känner sig självklart mer bekväm och trygg i framtida finaler än den som gång efter annan kommit till korta i finaler.
Den skillnaden såg vi exempel på idag.
Ymer gick förra året i Caltanissetta segrande från sin första och fram till i dag enda final på Challengertouren. Att det inte är en tillfällighet att Pavlasek inför dagens final hade 1-4 i finaler visade sig i setens sista game då han tappade serven. Tjeckens darriga spel på de två avslutande poängen belyste ytterligare att han hade nerverna på ytan.
Ymer har tagit båda sina Challengertitlar på grus som är hans klart bästa underlag.
Det gör honom ändå inte till en utpräglad grusspecialist som – likt till exempel Sverigetvåan Christian Lindell - kommer till korta på alla andra underlag.
Men statistiken så här långt i 20-åringens karriär talar sitt tydliga språk:
Challengertouren: två titlar på grus och 18-8 i matchfacit. Han har 10-18 på hardcourt, 0-2 på inomhusmatta och 0-1 på gräs.
Futuretouren: 5 titlar på grus och 31-6 i matchfacit. 15-13 på hardcourt.
ATP-touren?
3-8 på såväl grus som på hardcourt och 0-1 på gräs men eftersom Elias ännu inte är hemmastadd på den nivån säger statistiken där mindre än den i Challengers och Futures.
Nu åker Elias Ymer till Barcelona och nästa veckas 500-turnering – med i bagaget är ytterligare en buckla och stärkt självförtroende.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar