lördag 16 april 2016

Mognare Monfils är på jakt efter karriärens tyngsta titel


Laddade inför söndagens Monte Carlo-final
På söndagen kan Gael Monfils ta sin i särklass tyngsta titel i karriären.
Den 29-årige fransmannen har utan tvivel mognat under det sex månader långa samarbetet med coachen Mikael Tillström.
– Vi har jobbat med hur han ska vara både på och utanför banan, säger Tillström till Challenge inför sin adepts möte med Rafael Nadal som är uppe i sin tionde Monte Carlo-final och suktar efter nionde titeln där.
Att Monfils trots sin stora potential tagit bara fem titlar – samtliga i 250-turneringar - kan delvis förklaras av att hans karriär kantats av skador men också av att han under perioder haft mycket svårt med fokuseringen.
Vi har under åren också sett ett antal matcher då han spelat bländande för att helt plötsligt tappa koncentrationen och då lagt mer vikt vid att slå konstslag än att vinna poängen.
Under Tillströms ledning har Monfils lagt mycket av publikfrieriet åt sidan vilket ökat effektiviteten.
Han har inte tappat ett set fram till finalen.
– Jag tycker att han den här veckan spelat sin bästa tennis för året. Han har spelat väldigt smart och taktiskt, säger Tillström.
Frånsett semifinalen mot landsmannen och världsnian Jo Wilfried Tsonga har Monfils inte haft någon på papperet riktigt tuff uppgift.
Kan ta sin 48:e titel på grus
En sådan väntar däremot i finalen. Det förefaller ju som om Nadal är uppe ur sin långa formsvacka.
Med det inte sagt att tidernas främste grusspelare är sitt bästa jag. Såväl i kvartsfinalen mot Stanislas Wawrinka som i semifinalen mot Andy Murray fick världsfemman god hjälp av motståndarnas kraftiga mentala djupdykningar.
Å andra sidan visar det sig kanske att just dessa segrar är vad som behövs för att Nadal ska kunna göra sig av med den där osäkerheten som vi inte såg skymten av på hans storhetstid men som under en längre period lyst igenom i många matcher.
Tillström:
– Nadal har inte samma power som förr även om formen börjar visa sig. Gael har en tuff uppgift men är tillräckligt bra för att klara den. Han förstår och använder sina styrkor oftare och måste fortsätta att spela aggressivt,
Frågan är om och i så fall hur de båda spelarnas rutin från stora finaler kommer att spela in.
Nadal har spelat 20 Grand Slamfinaler (14-6). Monfils ingen.
Nadal har spelat 41 Masterfinaler (27-14). Monfils har spelat 2 (0-2). Båda förlusterna kom i Paris, 2009 mot Novak Djokovic och året därpå mot Robin Söderling.
Nadal leder 11-2 inbördes och har vunnit deras fyra tidigare möten på grus med klara siffror. Men vi ska komma ihåg att deras senaste möte på grus var 2011 då Nadal fortfarande var ohotad gruskung.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar