söndag 22 maj 2016

Bilden av svensk herrtennis i Franska mästerskapet 2016

En bild säger mer än...
I dag inleds Franska mästerskapet på Roland Garros – skådeplatsen för några av svensk tennis största ögonblick genom tiderna.
Men årets upplaga utgör istället ett svart kapitel i svensk herrtennis historia.
För första gången sedan 1972 finns ingen svensk med i det som kallas VM på grus och där drygt 50 länder är representerade.
Björn Borg tog sex titlar och Mats Wilander tre titlar i Paris där Sven Davidson 1957 blev förste svenske Grand Slam-segrare i singel. Det var på Roland Garros Robin Söderling 2009 tillfogade gruskungen Rafael Nadal dennes första förlust i en femsetsmatch på grus. Söderling gick till final liksom året efter då han slog ut bland andra regerande mästaren Roger Federer. Stefan Edberg var i final 1989, Magnus Norman 2000 och det är i år 30 år sedan då fortfarande relativt okände Mikael Pernfors skrällde genom att gå till final.
Nu står vi inför den första Grand Slam-turnering sedan Australian Open 1980 utan svenskt deltagande i herrklasserna.
En tankeställare så god som någon för de som målar upp en mycket ljus framtidsbild.
Visst är situationen något bättre än för ett par år sedan men att 39-årige dubbelspecialisten Robert Lindstedt är ende svensk som skulle ha kvalificerat sig till Franska mästerskapet på rankning ger kanske även de största optimisterna en funderare.
Som Challenge kunde berätta häromdagen har Lindstedt tvingats lämna återbud på grund av skada vilket innebär att hans imponerande svit på 35 raka Grand Slam-turneringen bryts.
Sverigeettan Elias Ymer och tvåan Christian Lindell föll bort i singelkvalets andra omgång.
Fram till dagens dubbelottning fanns ändå ett litet hopp om att Sverige skulle få med en spelare i startfältet. Att det skulle bli de sex återbud som krävdes för att dubbelspecialisterna Johan Brunström och Andreas Siljeström kunde kvalificera sig som par låg på det teoretiska planet. Då var möjligheten något större att en av dem skulle kunna gå in som ersättare för en skadad spelare.
Men nej, så blev det inte.
Därför spelas den 115:e upplagan av Franska mästerskapet utan svenskar i herrklasserna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar