söndag 22 maj 2016

Världsettan det största hotet mot sig själv i VM på grus"


Parisfinalist 2012, 2014 och 2015
Det skulle vara en jätteskräll om Novak Djokovic inte tar titeln i Franska mästerskapet.
Jag menar att den överlägsne världsettan har sin svåraste motståndare i sig själv under de två veckorna på Roland Garros.
Kanske sitter de tre tidigare finalförlusterna i bakhuvudet. Det kan räcka för att splittra hans fokus en dag då spelet inte flyter på som det brukar. Börjar Djokovic ovanpå det att tjafsa med åskådarna på sättet som skett tidigare kommer publiken utan tvekan att göra allt för att grusa hans förhoppningar om en titel.
Men kan serben bara undvika negativa tankar om att han är drabbad av en förbannelse i just denna turnering spelar han hem den enda Grand Slam-buckla som fortfarande saknas i samlingen.
Några utmanare finns självklart bland de 127 konkurrenterna. Här min lista på de som kan hota Djokovic om han inte spelar på topp:

  1. Inte alltid i balans
    Andy Murray. Trots att han alltid haft en spelstil som passar på grus lät de stora framgångarna vänta på sig till förra året då han gick till final i Madrid. I år: Semifinal i Monte Carlo, final i Madrid och titel i Rom. Finalsegern mot Djokovic där ska inte överskattas eftersom världsettan hade en tre timmar lång semifinal i knopp och kropp. Murray är en grinolle som efter varje match har anledning att be sitt team om ursäkt för alla oförskämdheter han vräkt ur sig. Samtidigt undrar jag vad hans coacher (Jamie Delgado senast i raden) säger till världstvåan då denne låtit sitt heta humör gå ut över spelet vilket bland annat skedde mot Nadal i Monte Carlo.
  2. Stanislas Wawrinka. Regerande mästare som finalbesegrade just Djokovic i fjolårets final. När schweizaren har rytm och tajmning bjuder han på den bästa tennis som går att skåda. Svajigt humör gör honom sårbar och dåliga dagar påminner han inte ens om en världsfyra. Förra veckans ATP-turnering i Geneve visar att bitarna är på väg att falla på plats för Wawrinka och det är därför han placeras så högt. Annars har 31-åringen från Lausanne inte imponerat på gruset i år och i de tre Masterturneringarna på underlaget vann han totalt bara tre matcher. Noterbart: Även förra året genrepade Magnus Normans adept inför Paris med att ta titeln i Geneve. Han har 10-0 i finalfacit sedan 2014. Fram till dess var det 4-9.
  3. Drömmer om en tionde Paristitel
    Rafael Nadal. Det går förstås inte att räkna bort den niofaldige Paris-segraren som under våren visat två saker: Han är ute ur den långa formsvackan men fortfarande inte sitt bästa jag. Det har kommit perioder i matcherna där spanjoren tappat längd och tyngd i slagen och han har till skillnad från på storhetstiden inte spelat som bäst på de viktigaste poängen. Det är nog säkrast för Nadal att han får ordning på dessa viktiga detaljer till åttondelsfinalen där formstarka stjärnskottet Dominic Thiem kan vänta. Hittar Nadal under turneringen formen blir en semifinal mot Djokovic en första klassens kraftmätning.
  4. Kei Nishikori. Föll i semi i såväl Madrid som Rom mot Djokovic, senaste gången efter en tre timmar lång rysare där den japanske världssexan spelade mycket aggressivt. En taktik som var ytterst nära att hålla.
Fler?
Nej!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar