tisdag 24 maj 2016

Han är näst bäst i världen men ändå ingen bra förebild

Gesten betyder inte att Murray tycker att hans coach har huvudet på skaft....
Finns det verkligen ingen coach som kan få Andy Murray att växa upp?
Jag menar, han är ändå en 29-årig småbarnspappa men beter sig som en bortskämd och tjurig tonåring som skyller på allt och alla när saker inte går hans väg.
Visst, han är också en fantastisk spelare och en kämpe men allt det där som vi kan beundra honom för blir på något mindre värt just eftersom han är tenniscirkusens värsta grinolle.
Alla stora framgångar och platsen som världstvåa till trots är han ingen bra PR för sporten och han är en dålig förebild för unga talanger. Spelare som svarar för enstaka utbrott och krossar en racket eller två får svarta skandalrubriker men är betydligt bättre förebilder än den som i match efter match utstrålar känslan att han valt världens i särklass tråkigaste yrke.
Jag har skrivit om ämnet tidigare och visst, det kan tyckas uttjatat vid det här laget. Men hellre det än att bara stillatigande se på då Murray skadar inte bara sitt eget varumärke utan i förlängningen även sportens.
De som känner skotten säger att han är hur trevlig och kul som helst vid sidan av banan men vad spelar det för roll för alla miljontals tennisfans som inte kommer honom närmare än från läktaren eller framför tv:n? Inte heller spelar det någon roll att han med sin träningsflit skulle kunna vara ett föredöme - bara en trängre krets följer hans förehavanden bakom de stora scenerna.
På dessa får vi gång se honom bete sig oförskämt och nedlåtande mot sitt team på läktaren. Efteråt ber han om ursäkt. Samma visa varje gång. Det är självklart en styrka att be om ursäkt när man gjort fel men att ändå fortsätta upprepa dumheterna gång efter gång visar på mycket stor omognad.
Under sina år med Ivan Lendl som coach uppträdde Murray klanderfritt. Lendl hade gjort klart att han inte tolererade annat. Ballade Murray ur slutade Lendl – så enkelt var det.
Men frånsett Lendl är det ingen coach som lyckats sätta sig i respekt hos Murray som nu letar efterträdare till Amelie Mauresmo.
Fransyskan antydde häromdagen i en intervju att en av orsakerna till brytningen var just Murrays uppträdande på banan:
”Där är han precis motsatsen till hur han är vid sidan av. Det kan bli förvirrande”
I Franska mästerskapet är det främst tillfällige coachen Jamie Delgado som får ta emot mest ovett. Med skrik, grimaser och gester visar Andy Murray att han anser att Delgado och de andra i teamet är nollor och att det är deras fel att hans spel inte stämmer.
I dag vände Andy Murray den från igår avbrutna matchen mot 37-årige Radek Stepanek som tog de två första seten.
Mitt hjärta klappade för Stepanek.
Inte för att han på något sätt är en personlig favorit.
Utan för att slippa se mer av Andy Murray.
Knäppa av tv:n då han spelar?
Visst, det är en möjlighet.
Men enbart det faktum att det känns som ett högst tänkbart val när världens näst bäste spelare visar upp sig säger en del.

6 kommentarer:

 1. En sån otrolig tråkmåns. Fantastisk tennisspelare men jag väljer att inte titta när han spelar förutom när han ligger under och ev. kan förlora. Till och med Stepanek framstod ju som ett charmtroll igår!

  SvaraRadera
 2. Förstår tanken, men å andra sidan tycker jag att det är lite uppfriskande med en kille som Murray, som visar känslor. Jag anser inte att han är en dålig förebild, har aldrig tänkt på honom på det sättet. Han är mänsklig på nått sätt, beter sig som vi andra när det går åt skogen på banan!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller helt med om att det är uppfriskande med spelare som visar känslor. Några svordomar, en krossad racket och liknande gör ingen skada. Men en kille som konsekvent skäller på sitt team, kallar dem nollor (och värre saker än så) och som förnedrar dem (ibland även motståndaren) inför öppen ridå är i mina ögon dålig PR för sporten.

   Radera
 3. Håller med dig Jonas. När man ser på tv uppfattar man aldrig riktigt vad han säger men är det som du skriver är det lågt. Till och med så han borde straffas för det men det kanske inte reglerna tillåter?

  SvaraRadera
 4. Håller med dig Jonas. När man ser på tv uppfattar man aldrig riktigt vad han säger men är det som du skriver är det lågt. Till och med så han borde straffas för det men det kanske inte reglerna tillåter?

  SvaraRadera
 5. Håller med dig Jonas. När man ser på tv uppfattar man aldrig riktigt vad han säger men är det som du skriver är det lågt. Till och med så han borde straffas för det men det kanske inte reglerna tillåter?

  SvaraRadera