torsdag 26 maj 2016

OS-uttagningen av Sjarapova skadar rysk idrott ytterligare


Blir borta fyra år - OM reglerna följs
Dopningsavstängda Maria Sjarapova togs i dag togs ut i Rysslands OS-trupp.
Det berättar sajten inside the games som refererar till den ryska nyhetsbyrån TASS.
En efterlängtad dementi och förklaring om att det hela självklart beror på ett missförstånd har tyvärr inte kommit.
Så därför stämmer säkert uppgiften - tyvärr.
Eeeh – hur tänkte de styrande ?
Det är fel att generalisera men uttagningen av Sjarapova ger bara ytterligare belägg för att det i rysk idrott finns en diplomatiskt uttryck märklig inställning till dopning.
I dagsläget är alla ryska friidrottare avstängda av det internationella förbundet och den 17 juni beslutas om de ryska friidrottarna ska få vara med i Rio-OS eller inte.
Sådana kollektiva bestraffningar tycker jag är helt uppåt väggarna. Det är mycket möjligt att det finns en systematisk dopning av ryska friidrottare men det innebär ju inte att varenda en av dem är dopad. De som inte lämnat positivt dopningsprov ska självklart inte stängas av.
Maria Sjarapova har testat positivt. Hon har medvetet tagit meldonium som är förbjudet. Därmed ska hon stängas av i fyra år. Sådana är reglerna. Att meldonium förbjöds först vid årsskiftet har inte med saken att göra. Det kvittar att ryskans medicinska stab eventuellt inte informerat henne om att preparatet blivit förbjudet. Det spelar ingen som helst roll att Sjarapova själv gick ut på en presskonferens och berättade om sitt fusk innan Internationella tennisförbundet (ITF) gjorde det.
Domen mot Sjarapova kommer i juni och jag befarar att hon slipper billigare undan än vad en doldis skulle ha gjort.
Men att hon ska tillåtas spela OS i Rio? Nej, det får bara inte hända. Det skulle vara den kanske största skamfläcken i sportens historia.
Om det varit sista dagen för nominering hade ryssarna kunnat förklara att de hoppas på en frikännande dom mot Sjarapova. Men nej, först om runt tre veckor ska de nationella förbunden nominera sina trupper så det fanns alltså gott om tid att avvakta.
Dagens uttagning av henne är i sig ett exempel på sällsynt dåligt omdöme som borde slå tillbaka på enbart ryska tennisförbundet.
Så blir det nog inte. Att nominera en dopningsavstängd spelare – hon är ju avstängd under utredningen – hjälper definitivt inte till att tvätta Rysslands i detta sammanhang smutsiga byk.
Å andra sidan är rysk idrott kanske inte ens intresserat av det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar