tisdag 3 maj 2016

Skadorna riskerar att tära på det som främst driver honom


Hoppas vara tillbaka i nästa veckas Masterturnering i Rom
Är tiden på väg att i en rasande fart hinna i fatt Roger Federer ?
Frågan kan kännas tillspetsad men aktualiseras ändå efter den 17-faldige Grand Slam-segrarens återbud till veckans Masterturnering i Madrid.
Nu är det ryggen som krånglar.
Tidigare i år genomgick han en knäoperation.
Fortsätter kroppen att säga ifrån är frågan hur länge den 34-årige schweizaren kan behålla spelglädjen.
Det är den som motiverar honom. Självklart hägrar fler tunga titlar men Federer har själv vid åtskilliga tillfällen påpekat att det inte är främst dessa och absolut inte rankningplacering som får honom att fortsätta flacka världen runt – lusten att spela är drivkraften.
Men hur kul är det om kroppen börjar krångla och det börjar göra ont lite här och där? Om han inte kan göra sig själv rättvisa eftersom förberedelserna inför turneringarna blivit lidande?
Federer har under i stort sett hela karriären varit förskonad från skador.
Det är ingen tillfällighet utan frukten av en briljant teknik som ger en för kroppen skonsam spelstil. Han har spelat 65 Grand Slam-turneringar i rad, en svit som inleddes i Australian Open för 16 år sedan.
Sedan några år har han till och från haft ryggproblem. Att han i början av säsongen åkte på en knäskada kan vara ren tillfällighet men också ett tecken på att kroppen börjar reagera på fler ställen.
I år har Federer spelat tre turneringar: Final i Brisbane, semifinal i Australian Open och kvartsfinal i Monte Carlo. Förra året tog han sex titlar och var uppe i två Grand Slam-finaler.
Så visst hänger Federer fortfarande med i toppen vilket också tredjeplatsen på rankningen understryker.
Men hur länge till?
Satte punkt med en Grand Slam-titel
Ytterst få idrottare slutar då de är på topp eller direkt efter en tung titel. Det är inte så svårt att förstå –
för vem vill ens tänka tanken att det plötsligt ska gå utför om ingenting pekat på det?
Några har lyckan att få en magnifik slutvinjett på karriären trots att det funnits tydliga tecken på att storhetstiden varit över. Tennisens bästa exempel på det är Pete Sampras. I september 2002 hade han inte tagit minsta lilla titel på drygt två år. Under säsongen hade han gått till åttondelsfinal i Australian Open, åkt ut direkt i Franska mästerskapet och fallit bort mot 145-rankade Geroge Bastl i andra omgången i Wimbledon där Sampras tog hälften av sina 14 Grand Slam-titlar.
Amerikanen var rankad 17 inför US Open.
Han kom, sågs, segrade – och la tvärt av.
Jag tror definitivt inte men önskar innerligt att Roger Federer spelar hem en 18:e Grand Slam-titel.
Detta drömscenario ska ställas mot kalla fakta:
•Det är fyra år sedan han i Wimbledon senast lyfte bucklan i någon av de fyra största tuneringarna.
Sedan dess har han 0-4 i Grand Slam-facit mot Novak Djokovic. Han har 0-6 i GS mot Rafael Nadal sedan segern i Wimbledon-finalen – 2007!
Allt tyder alltså på att drömscenariot stannar vid att vara just en dröm.
Mardrömsscenariot är att Federer i år får så stora skadeproblem att han rasar på listan för att sedan göra ett antal fruktlösa försök att komma tillbaka till toppen men gång efter annan stoppas av den typ av spelare som han på storhetstiden lekte med.

4 kommentarer:

 1. Jag tror han kommer sluta efter han vunnit OS-guldet han saknar i singel, det vore en grym avslutning på topp med det enda han saknar i prisskåpet

  SvaraRadera
 2. Hej Stefan!
  Håller med om att det skulle vara grymt men det är få som haft insikten att sluta i "rätt tid". Alltså jag menar, de vet ju själva vad som är rätt men för oss utomstående är det inte kul se en tidigare stjärna harva omkring i några år utan att nå framgång. Mvh Jonas

  SvaraRadera
 3. Det är svårt att sluta med vilket yrke man än har. Man är oftast slut ett år eller två år innan man fattat det själv.
  Men som sagt,det vore fantastiskt om Federer kunde ta en 18:e titel och sen dra sig tillbaka med lite exhibitions så småningom som Sampras gjorde.
  Jag vill inte se Federer spela som en skugga av sig själv.
  Men han kanske inte tycker det är så roligt att sitta hemma och lyssna på frun heller dagarna i ända. Det tycker väl inte så många om.

  SvaraRadera
 4. Ååå nog tycker jag det är rätt att fortsätta så länge man tycker det är kul själv, jag avundas Jaromir Jagr, Einar Björndalen och Roger Federer som bara fortsätter och fortsätter och har drivet i sin sport. Jag njöt varje match som Hewit spelade på slutet fastän han knappt vann nått, personligen tycker jag det är jätteknasigt sluta då man är som bäst

  SvaraRadera