onsdag 18 maj 2016

Trist - men svensk herrtennis är faktiskt inte bättre än så


Ymers förhoppningar grusades i andra kvalmatchen
Sveriges två bästa herrspelare platsar inte i Franska mästerskapet.
Trist? Javisst!
Förvånande? Inte speciellt.
Visst, förra året lyckades både Elias Ymer och Christian Lindell kvala in på Roland Garros och sedan dess har åtminstone Elias utvecklats. Kanske Christian också men honom har jag inte sett tillräckligt mycket för att kunna ha en uppfattning om han är bättre, lika bra som då eller om han blivit sämre.
Jag vill inte beskriva duons förluster i kvalets andra omgång som ett stort bakslag för svensk herrtennis. Det skulle nämligen vara att övervärdera Ymer och Lindell i den hårda konkurrensen där det vimlar av helt okända och inte speciellt framgångsrika men ändå skickliga yrkesmän. En del är unga, hungriga och på väg upp, andra är äldre, rutinerade och med bibehållen aptit.
Sanningen är att Sverige på herrsidan varit en B-nation allt sedan Robin Söderling lämnade scenen sommaren 2011 men den informationen – som går att utläsa i resultatbörsen eller på ATP-rankningen – har uppenbarligen inte nått alla.
Fortfarande finns det nämligen personer som har höga förväntningar på en spelare därför att denne är Sverigeetta. Och ja, förr i tiden låg bäste svensken mycket högt också på den internationella rankingen men det är en svunnen tid.
I dag ligger 20-årige Sverigeettan Elias Ymer 119. Det är hans bästa rankning i karriären. Han har i år gjort bättre resultat på Challenger-touren än tidigare säsonger och jag bedömer honom hellre utifrån det än att han i år inte lyckats kvala in i Australian Open eller i Franska mästerskapet.
I dag blev det förlust (6-2, 2-6, 7-5) mot ett år äldre italienaren Matteo Donati som ligger 270 på rankningen.
Eftersom Ymer förra året kvalade in (vilket han gjorde i samtliga fyra Grand Slam-turneringar) tappar han 35 poäng och kommer att gå kräftgång på listan. I mitten på juni har han 125 poäng att försvara från fjolårets Challenger-titel i Caltanissetta och efter det 35 poäng i Wimbledon.
Nu gäller det för Elias att ha is i magen. Han har gjort flera mycket bra resultat under den senaste tiden och även om rankningslistan under en period kommer att säga annat är han på väg åt rätt håll.
Även Lindell – som redan tappat 53 placeringar i år – blir av med 35 poäng efter Franska där han i dag föll i raka set mot Radu Albot från Moldavien.
*
Ett bättre svenskfacit fick vi idag i Båstad där två av ITF-tourens minsta turneringar avgörs.
På herrsidan blev Dragos Madaras, Isak Arvidsson, Markus Eriksson och Fred Simonson klara för kvartsfinal. Det blir minst en svensk i semi eftersom Arvidsson och Eriksson möts på torsdagen.
Tre svenskor är i kvarten i damturneringen: Cornelia Lister, Jacqueline Cabaj Awad och Fanny Östlund. Alla sju hemmahopp är härliga på sitt sätt och med sin grymma känsla har Fanny Östlund en spelstil som är skön att beskåda även för andra än oss tennisnördar.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar