söndag 5 juni 2016

En minnesvärd antiklimax - Djokovic in i exklusiv skara


Lycka efter tolfte Grand Slam-titeln och den första i Paris
Så blev det som det så ofta blir när man har skyhöga förväntningar:
En antiklimax.
Men sällan har väl en antiklimax varit mer minnesvärd:
Sett till spelkvalité och spänning var dagens final i Franska mästerskapet en blek tillställning. Då sett mot förutsättningarna: världens två bästa spelare som båda har lång erfarenhet från stora finaler.
Att matchen ändå går till historien beror på att Novak Djokovic blev tidernas åttonde spelare med titlar i samtliga fyra Grand Slam-turneringar.
Under proffseran är det tidigare bara Andre Agassi, Rafael Nadal och Roger Federer som lyckats med bedriften.
I ett annat avseende är den 28-årige serben redan större än dem.
Fram till i dag var nämligen bara Donald Budge (1938) och Rod Laver (1962 och -69) de enda som varit regerande mästare i Australian Open, Franska mästerskapet, Wimbledon och US Open.
Budge och Laver tog alltså Grand Slam, Djokovic är halvvägs dit nu och händer inget oförutsett under resten av säsongen talar mycket för att han följer de forna storheterna i spåret.
Finalen var Djokovic fjärde på Roland Garros och frånsett första gamet – då han bröt Andy Murray blankt – spelade den överlägsne världsettan mycket spänt i första set.
Då han i början av andra hittade tajmningen var det inget snack om saken. 3-6, 6-1, 6-2, 6-4. Murray vek ner sig mentalt redan i början på tredje set, sprattlade till lite vid 5-2 i fjärde då Djokovic åter blev tagen av stundens allvar.
De tre sista gamen var riktigt spännande.
Men nej, det räddade förstås inte underhållningsvärdet i en final där de båda – frånsett ett par game – inte spelade bra samtidigt.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar