onsdag 8 juni 2016

ITF köpte hennes version - Sjarapova ska vara helnöjd


Kan göra comeback 25 januari 2018 - om nu inte CAS...
Hon borde ha blivit avstängd i fyra år.
Men klarade sig undan med bara två år.
Att Maria Sjarapova ändå tänker överklaga Internationella tennisförbundets (ITF) dom skulle i den bästa av världar ha varit både anmärkningsvärt och meningslöst.
Men tyvärr, Court Of Arbitration (CAS) har vid flera tidigare tillfällen och med mycket luddiga motiveringar upphävt dopningsdomar från ITF och jag befarar att sista ordet inte är sagt i denna affär.
Sjarapova grundar sin överklagan på att ITF efter sin utredning slår fast att hon inte medvetet tagit meldonium som är förbjudet sedan årsskiftet.
Jag kan inte acceptera en orättvis hård tvåårsavstängning”, skriver Sjarapova på Facebook.
Nu är saken den att Sjarapova klarade sig undan med två år just eftersom hon enligt ITF inte dopat sig medvetet. Om ITF ansett att hon gjort det skulle den femfaldiga Grand Slam-segraren ha stängts av i fyra år.
Så skulle det ha blivit om reglerna följts. Sjarapova har själv berättat att hon använt meldonium i tio år, preparatet har funnits på Wadas varningslista i flera år och är sedan årsskiftet förbjudet. Glasklart. Punkt slut.
Nu köpte ITF Sjarapovas förklaring att hon inte visste att meldonium förbjudits. Tänk er en doldis få halverat straff efter en sådan förklaring. Nej, just det – otänkbart.
Att jag ändå tycker att ITF med sin dom räddar tennisens heder beror enbart på att det faktiskt fanns långt värre tänkbara alternativ när det gäller en av sportens mest lysande stjärnor.
Det fanns farhågor att ryskan skulle klara sig undan med bara ett par månaders avstängning - ett skräckscenario som om det skulle ha blivit verklighet hade åsamkat sporten mycket stor skada under lång tid.
Därför kan alla som månar mer om sportens än om en fuskares anseende nu andas ut.
Åtminstone till dess CAS sagt sitt.4 kommentarer:

 1. Om hon enligt ITF inte medvetet har dopat sig under 10 års tid, är hon alltså hjärtsjuk???

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej,
   Men hon dopade sig ju faktiskt inte förrän vid årsskiftet då meldonium förbjöds.
   Mvh
   Jonas

   Radera
 2. Bra skrivet - 4 års avstängning borde hon få. Och hur kan hon bli uttagen att spela OS för Ryssland? Undrar Svante Norin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Svante,
   Visst skulle hon ha fått fyra år. Ja, att ryssarna nominerade henne är märkligt. De visste att en dom skulle komma och hade kunnat vänta med OS-uttagningen. Mvh Jonas

   Radera