tisdag 21 juni 2016

Stefan Dahlbo friades i dag - efter sex mycket jobbiga år


Friad och lättad
I dag friades Svenska tennisförbundets tidigare ordförande Stefan Dahlbo från alla anklagelser i HQ Bank-skandalen.
Eller, rättare: för det som kallats HQ Bank-skandalen.
Eftersom samtliga de åtalade friades är det ju inte längre en skandal om man nu inte väljer att använda det ordet för att beskriva chefsåklagare Martin Tidéns nitiska arbete för att fälla de personer som nu förklarats oskyldiga.
I samma stund som brottsmisstankarna mot Stefan Dahlbo fördes fram för sex år sedan skrev jag att han borde ta timeout eller avgå som förbundsordförande – något jag vid flera tillfällen upprepat under rättsprocessens gång.
(Dahblo valde att avgå förra året men då inte på grund av HQ Bank-skandalen utan därför att han kände att han gjort sitt och att det var dags för någon annan att ta över).
När vi nu har facit i hand finns det säkert personer som menar att jag dömde honom på förhand. Så var inte fallet. Önskan att Dahlbo skulle lämna sitt uppdrag grundade sig ju inte på att han gjort något brottsligt. Däremot på att han misstänktes för ekonomisk brottslighet av så grov art att han riskerade ett flerårigt fängelsestraff.
Se inslaget från 8 februari 2015 här
Misstankarna i sig räckte för att Stefan – hur bra ordförande han än var i övrigt – blev en belastning för förbundet och för svensk tennis. Förbundet hade redan tidigare lågt förtroende i näringslivet och det försvagades naturligtvis ytterligare då dess ordförande åtalades.
Vilken presumtiv sponsor som vårdar sitt varumärke vill förknippas med en idrott där den högst ansvarige riskerar fängelsestraff?
Stefan Dahlbo är en mycket hängiven tennisvän med rötterna i myllan och det bidrog i hög grad till att vare sig valberedningen eller någon annan i svensk tennis försökte förmå honom att åtminstone ta timeout till dess rättsprocessen var klar.
Det var både slappt och nonchalant och blir inte till ett ”rätt” eller ansvarsfullt agerande bara för att Stefan Dahlbo nu friats från alla anklagelser.
Jag är uppriktigt och innerligt glad för Stefans skull. Vi har båda gjort skillnad på sak och person under den här resans gång. Det är inte så självklart att den som känner sig orättvist behandlad lyckas göra det.
Stefan har säkert tyckt att jag ibland varit orättvis mot honom men har konsekvent uppträtt rakryggat och med respekt såväl i intervjuer som då vi surrat privat.
Den friande domen hade självklart varit välkommen ändå men värmer lite extra just därför att Stefan Dahlbo är den han är.
Det tror jag alla som lärt känna honom skriver under på.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar