fredag 3 juni 2016

Killen som har vad som krävs för att etablera sig i toppen


Thiem är en härlig frisk fläkt i tennistoppen
Han är 22 år, rankad 15, spelar i dag semifinal på Roland Garros och är i mina ögon bland det absolut bästa som hänt sporten på flera år.
Dominic Thiem har inte slagit igenom över en natt men det är under de snart två veckorna på Roland Garros han gjort sig ett namn utanför den trängre kretsen.
Österrikaren är yngste semifinalist på Roland Garros sedan Juan Martin del Potro 2009 och kommer på måndagens rankning att sänka medelåldern på topp-10-listan.
Under de senaste åren har det kommit fram ett antal yngre spelare som tyckts ha potential att snabbt gå in och skaka om bland de etablerade stjärnorna.
Janowicz, Dimitrov, Tomic, Kyrgios är några av dem och visst har de till och från visat tillräcklig kapacitet men inte tillräckligt ofta för att etablera sig i toppen.
•Jerzy Janowicz (långtidsskadad) har hunnit fylla 25 år, är rankad 109 och saknar fortfarande en titel på meritlistan.
•Grigor Dimitrov är också 25 år. Ligger 36:a på listan och det är två år sedan han tog sin senaste av fyra titlar.
•Bernard Tomic är 23 år och har tagit tre titlar, den senaste förra året. Australiern blandar och ger efter vilken sida han vaknat på.
•Nick Kyrgios är 21 år och tog tidigare i år sin första titel. Den oborstade och respektlöse australiern verkar tro att han är guds gåva till sporten och frågan är om han är beredd att lägga ner jobbet som krävs för att nå toppen.
Självklart har Kyrgios -och även de övriga tre - tid på sig att infria alla höga förväntningar som ställ(t)s på dem men ingen i kvartetten visar den mognad och trygghet som Thiem uppvisar.
För två år sedan gick han in på topp-100, förra året tog han tre titlar och redan efter halva denna säsong har det blivit ytterligare tre.
Ännu mer imponerande är hans 41 matchsegrar i år, bara en färre än dagens semifinalmotståndare Novak Djokovic.
Sådana segerrader brukar bara de rutinerade toppspelarna komma upp i, de vars huvuden och kroppar efter många år hittat den där balansen som är nödvändig för att få jämnhet.
Med det inte sagt att en reaktion inte lurar bakom hörnet för Dominic Thiem. Det skulle nästan vara mer anmärkningsvärt om den inte kommer.
Frågan är kanske mer när och hur stark den blir.
Av vad vi hittills sett av den unge österrikaren finns ändå ingen anledning till oro för att han plötsligt bara ska försvinna från toppen.
Att han inför Paris försvarade de 250 poäng som karriärens första titel inbringade i Nice var ett fantastiskt styrkebesked från en så ung och fortfarande orutinerad spelare.
Att Dominic Thiem i sitt team har coachen Joakim Nyström och i sitt register en grym enhandsbackhand gör att mitt hjärta klappar lite extra starkt för honom.

1 kommentar:

  1. Håller med dig där Tho eh Jonas! Kul att Joakim är med och tränar den här killen!
    Han kan bli verkligt bra!

    SvaraRadera