torsdag 2 juni 2016

Trion som gör att det ändå talas om svensk herrtennis under Franska mästerskapet


Norman och Wawrinka laddar för semifinal
Coacherna fortsätter att hålla uppe svensk herrtennis anseende.
Att två av semifinalisterna i Franska mästerskapet har svensk coach är ett alldeles fantastiskt facit.
Magnus Norman – Paris-finalist 2000 – är med regerande mästaren Stanislas Wawrinka redan framme i semi där världstvåan Andy Murray väntar.
I dag gör David Goffin och Dominic Thiem upp om vem om av dem som för första gången ska vara bland de fyra sista i en Grand Slam-turnering.
Goffin coachas av Thomas Johansson och i den 22-årige österrikarens team finns Joakim Nyström.
Gillar grus bättre som coach
Thomas är med sin titel i Australian Open 2002 Sveriges senaste Grand Slam-segrare i singel och ”Jocke” tog 1986 Wimbledontiteln i dubbel i par med Mats Wilander.
Även om han nådde framgångar på alla underlag var Nyström som starkast på grus och 1985 var han i kvarten på Roland Garros men fick där ge sig i en mycket dramatisk femsetare mot John McEnroe.
Thomas Johanssons Paris-facit? Nej, vi kan väl nöja oss med att konstatera att den tidigare världssjuan hade sina största framgångar på hardcourt och gräs.
De båda coachernas spelare då?
Thiem är säsongens stora utropstecken, har tagit tre titlar och är redan uppe i 40 matchsegrar, bara en efter ledande Novak Djokovic.
Veckan före Franska mästerskapet tog österrikaren titeln i Nice och med tanke på att han fortfarande är ganska orutinerad undrar jag hur länge bensinen räcker. Så här långt syns inte några tecken på läckage vilket är oerhört imponerande och vilket också lovar stort inför framtiden. ”Alla” unga spelare kan nå enstaka stora framgångar men att som Thiem följa upp dem på sättet han gjort är mycket sällsynt.
Själv lirat kvart i Paris
David Goffin, 25 år, hade fram till mars aldrig varit i semi i en Masterturnering då det lossnade för honom också i större sammanhang med semifinaler i både Indian Wells och Miami. Under våren har han blandat och gett på gruset där kvartsfinalen i Rom är bästa resultat.
Segraren i dagens kvartsfinal tar steget in på topptio och möter i semi storfavoriten Novak Djokovic eller Tomas Berdych.
Den 115:e upplagan av Franska mästerskapet är den första sedan 1972 där Sverige inte har någon spelare på herrsidan.
Även om den blågula coachsuccén inte gör saknaden av svenska spelare mindre innebär den att omvärlden inte glömmer bort svensk herrtennis.
Det känns skönt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar