onsdag 13 juli 2016

Känns tryggt med teamet runt hete Calle Söderlund


På torsdagen möter Söderlund andraseedade portugisen Joao Sousa
Stjärnskottet Calle Söderlund är verkligen het – inget snack om den saken.
Han var bäste svensk i förra veckans Båstad Challenger och är ende kvarvarande hemmahopp i SkiStar Swedish Open.
I dag blev han intervjuad inför turneringens sponsorer och han har kunnat se sig själv i stort uppslagna artiklar i några tidningar.
Det är nytt och spännande för honom och det är positivt för både Calle och för svensk tennis.
Och nu kommer ett men...
Men det är också ett gyllene tillfälle för alla lycksökare som finns i den här branschen. Plötsligt vill många vara med på åtminstone ett hörn i Calle Söderlunds karriär. De som inte brydde sig om honom under det år då han var borta efter en operation syns nu gärna i hans sällskap.
Jag mår uppriktigt illa av sådant där och har tyvärr sett det alltför många gånger.
Typexemplet är Daniel Berta som 2009 tog juniortiteln i Franska mästerskapet. Då han några månader senare fick wild card till Swedish Open var han plötsligt omsvärmad. Jag minns inte exakt hur många tränare som tyckte att just han var Daniels coach men det var nästan så många att han kunde haft en coach för varje dag i veckan.
Men alla försvann då motgångarna dök upp och Bertas karriär helt kom av sig.
Då Daniel som bäst hade behövt uppbackning fanns den inte där.
I svensk tennis finns i dag på sina håll en närmast desperat längtan efter att kunna visa upp en ny fixstjärna. Det är förstås inget fel på längtan i sig. Men det blir snett då enda syftet med att peka ut unga talanger som framtida toppspelare är att ge en förskönad bild av tillståndet i svensk tennis.
Vad gäller Calle Söderlund känner jag ändå ingen oro. Han har sin bas på akademin Good to Great och i Joakim Nyström en klok och erfaren coach som nådde världstoppen och som vet vad som krävs för att det överhuvudtaget ska finnas en möjlighet att förverkliga proffsdrömmen.
Challenge 16 maj i år. Läs här
I maj i år berättade Calle Söderlund på Challenge att han i höst ska börja på college. Planen ligger fast efter det att han gått till semifinal i förra veckans debut på Challengertouren och nu är i andra omgången i sin debut på ATP-touren.
Ser vi till vad som hittills hänt i hans karriär är det klokt och sansat att skynda långsamt.
För vad är det egentligen som gjort honom till hetaste namn i svensk herrtennis?
Jo, förra veckan vann han tre matcher mot betydligt högre rankade motståndare. Så här långt denna vecka har han besegrat Fred Simonsson som också gjorde ATP-debut, som han besegrat två gånger tidigare i år och som har en sämre rankning.
Jag skriver inte det för att förta något av Calle Söderlunds prestationer. Absolut inte.
Men det tjänar kanske i alla fall som förklaring till varför det ännu inte är tid att peka ut honom som en framtida stjärna – hur desperat svensk tennis längtan än är.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar