onsdag 13 juli 2016

Den spanska tennisarmadan har glansdagarna bakom sig


David Ferrer håller sig kvar i världstoppen
Den spanska tennisarmadan är rikligt representerad i årets SkiStar Swedish Open.
Ja, det är som vanligt alltså.
Vi har ju under åren i Båstad blivit bortskämda med spanska toppspelare i startfältet.
Som alltid när man blir bortskämd finns en risk för mättnad och att man inte riktigt uppskattar saker och tings värde.
Lite så tycker jag att det är just med de spanska spelarna i Båstad.
Även om i stort sett samtliga spanska spelare blivit mer allround och inte längre kan kallas utpräglade grusspecialister – vilket också beror på att de andra underlagen blivit långsammare – så är flertalet av dem starkast på just grus.
Det borgar för grustennis av mycket hög klass det skulle inte alls förvåna om en spansk spelare på söndag står som segrare på centercourten på söndag.
Tidigare världstrean David Ferrer  gör sin nionde start i SkiStar Swedish Open och berättar här bland annat om sitt bästa minne från turneringen:

34 år gammal håller sig Ferrer kvar i toppen och även om två år yngre tidigare världssjuan Fernando Verdasco gått kräftgång på listan har han kapacitet att slå till med något stort vilket årets titel på gruset i Bukarest vittnar om.
De två mest profilstarka spanjorerna har i Båstad sällskap av fem landsmän.
Snittåldern på dem är 31, äldst är 35-årige Albert Montanes som i dag slog ut EliasYmer och yngst är Roberto Carballes Baena med sina 23 år. Han är rankad 106 och med det trettonde bäste spanjor på listan. Carballes Baena imponerade förra veckan i Båstad då han gick till final i den nya Challengern.
Där har Spanien en spelare att tro på för framtiden och Torbjörn Dencker och jag har träffat honom:

Av de arton spanjorer som ligger på topp 200 är Carballes Baena alltså den ende under 25 år.
Vad säger det om framtiden för spansk tennis?
Med tanke på att snittåldern på topp 100 höjts avsevärt genom åren och nu ligger på runt 27 år kan man förstås tycka att det ringa antalet unga spanjorer bland de 200 främsta på listan inte ger någon som helst fingervisning om vad som är att vänta.
Men det gör det i åtminstone ett avseende. Vi ser definitivt ingen tänkbar efterträdare till Rafael Nadal eller någon som en dag ska kunna nå David Ferrers höjder.
Säkert kommer Spanien även i framtiden att få fram ett stort antal topp 100-spelare som tar hem titlar men den där fruktade armadan som under åren skördat så stora framgångar lär snart att vara kraftigt försvagad.
Glansdagarna är över.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar