lördag 23 juli 2016

Larsson fick inte fart på publiken - och vice versa


Linda Carlssons bild säger mer än tusen ord.
I går hyllade jag här Sverigeettan Johanna Larsson för hennes enorma fajterhjärta.
Det går inte i dag.
Hennes insats i semifinalen i Ericsson Open mot 20-åriga tjeckiska kvalspelaren Katerina Siniakova – som vann med 7-5- 6-1 - var nämligen av det energifattigare slaget.
Orsak?
Höftproblemen som Larsson kände av redan i början av matchen och som fick henne att ta en medical timeout efter första set – som var drygt en timme långt - spelade självklart in även om hon på presskonferensen tonade ner betydelsen av besvären.
Larsson stortrivs på hemmaplan och var självklart motiverad att nå sin fjärde final i Båstad men det var en sådan här dag då hon saknade kraften som krävs.
Hon tände inte till på sättet vi är vana att se. Johanna sa själv att hon inte lyckades utnyttja publikens energi på sättet hon önskade.
Det fanns ändå några lägen då hon tycktes vara på gång att lyfta sig och med det kunna rycka med publiken. Som då hon hämtade upp 0-2 till 2-2 och där kvitteringen kom efter ett mycket långt game där Johanna räddade mängder av breakbollar. Vid 3-2 hade hon 30-0 och läge att koppla grepp. Men nej, hon tappade serven. Likadant då hon servade vid 3-4 och hade 40-0 men blev breakad.
Det kändes som ett nyckelgame och det var som om en del luft gick ur även åskådarna på de anmärkningsvärt glest besatta läktarna. Visst fanns det några som försökte dra igång Johanna även senare men det var en sådan där dag då det inte gick.
Även om jag inte räknade lyckades Larsson nog inte slå igenom Siniakovas försvar vid fler än tre, fyra tillfällen. Den unga tjeckiskan är mycket stark även ute i hörnen och då främst på backhandsidan.
Med tanke på att Johanna Larsson var titelförsvarare och att insatsen i dag inte gladde kan det ligga nära till hands att se hennes Ericsson Open 2016 som en stor besvikelse.
Men det skulle vara mycket orättvist. I kvartsfinalen mot 37-rankade Annika Beck tog hon sin tredje största skalp för säsongen och semifinalen i Båstad är hennes bästa resultat på WTA-touren i år tillsammans med semifinalen i Hobart i början på säsongen.
Siniakova väl värd ett besök på finaldagen
Med publikfavoriten borta kommer det – till skillnad från förra året – inte att bli fullsatt, folkligt och festligt på söndagens final.
Men jag hoppas att många tar tillfället i akt att se heta Katerina Siniakova som möter sjätteseedade tyskan Laura Siegemund.
Siniakova är rankad 92, framme i sin första WTA-final och blir mycket intressant att följa under de närmaste åren.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar