söndag 24 juli 2016

Heta Siniakova är kylig - WTA-reaktion på publiken


Backhand är Siniakovas starkaste vapen
Hon är 20 år, rankad 92 och kvalade till Ericsson Open.
På min fråga vad hon hade förhoppningar när hon kom till Båstad för drygt en vecka sedan ger tjeckiskan Katerina Siniakova ett svar som berättar mycket om henne:
– Jag har utvecklat mitt spel och kände mig ganska säker på att jag skulle kunna gå till final. Nu är jag där och det är jag jätteglad för”, säger hon och ler. Snacka om en rättfram tjej med starkt självförtroende. Siniakova har bara ett par yngre spelare framför sig på rankingen och hade redan före Ericsson Open varit uppe i två semifinaler på WTA-touren.
I går slog hon ut titelförsvarande publikfavoriten Johanna Larsson och gick fram till sin första singelfinal där tyskan Laura Siegemund väntar.
Tjeckien är en stark tennisnation med en lång och stolt tradition. Siniakova coachas av sin pappa Dmitri men får också hjälp av landsmaninnan Helena Sukova, fyrfalrig Grand Slam-finalist och världsfyra 1985.
– Vi har haft så många bra spelare och det kommer hela tiden fram nya. Ställs det höga förväntningar på dig?
– Mest från mig själv. Jag har ju flera tjeckiskor framför mig så jag hoppas att jag kan ligga först om några år, säger Siniakova som är sjätte bäst rankade tjeckiska.
På presskonferensen fick hon också frågan hur det var att möta en hemmaspelare.
– Det är alltid tufft. Naturligtvis får hemmaspelaren publikens stöd men det handlar om att fokusera på varje poäng och inte på publiken, säger tjeckiskan diplomatiskt. Mer rakt på är beskrivningen av Båstad-publiken på WTA:s hemsida: ”ogenerat partisk”.
Då var semifinalen ändå inget skräckeexmpel på att svensk tennispublik har förändrats – långt därifrån.
Att WTA reagerar borde ändå ge en tankeställare.
Svensk tennispublik har genom åren varit känd för sin sportslighet och för sin respekt mot hemmafavoriternas motståndare.
Men något har hänt under de senaste åren. Ibland applåderas dubbelfel och jublas åt grova missar. Sådant slapp Siniakova men hon fick samtidigt nöja sig med mycket blygsamma applåder efter vunna poäng.
Jämfört med hur det ser ut i vissa andra länder kan säkert svensk tennispublik fortfarande beskrivas som sportslig men enögdheten har utan tvekan blivit större. På ett sätt är det fullt naturligt att hemmaspelare får starkt stöd men som tennisvän borde det vara självklart att också visa sin uppskattning för bra underhållning – oavsett underhållarens nationalitet.

1 kommentar: