fredag 26 augusti 2016

Trots förlusten har Larsson stärkt sina aktier i US Open


62-rankade Larsson tog 185 poäng i New Haven
Johanna Larssons US Open-genrep är över.
För bara några minter sedan lämnade den 28-åriga Sverigeettan banan efter förlusten mot 23-rankade Elina Svitolina i WTA-turneringen i New Haven.
Den 21-åriga ukrainskan hade betydligt bättre utdelning i serven och var både tempostarkare och säkrare från bakplan. 6-4, 6-2 till Svitolina som är ett av de hetaste unga namnen på  WTA-touren och som fick stora rubriker då hon i Rio-OS slog ut världsettan Serena Williams.
Larsson tycktes vara på väg att få till en scenförändring i början av andra set då hon mixade upp spelet och med framgång ryckte sin motståndare i djupled. Därför kom det svaga servegamet vid 2-2 helt utan förvarning och efter att ha blivit breakad blankt där hade svenskan inte krafter att ta sig tillbaka i den tryckande värmen.
Men med lite perspektiv på turneringen kan hon förstås vara hur nöjd som helst. Genrepet inför årets sista Grand Slam-turnering kunde ju ha faktiskt slutat redan med förlusten i kvalfinalen där Johanna tog bara fyra game mot Ana Konjuh.
Men Larsson var en av sex (!) lucky losers – f-n ska vara turneringsdirektör på en turnering veckan före en Grand Slam- och har besegrat såväl 16-rankade Timea Bacsinszky som världsåttan Roberta Vinci.
Viktigast av allt är att Johanna Larsson visat för sig själv att hon i hård konkurrens räcker långt även på andra underlag än grus. Vi är vana att se Larsson långt bakom baslinjen och med en mycket stark defensiv men här har hon tagit ett kliv fram i banan. Backhand är inte alls lika sårbar som tidigare och hon har också visat offensiva kvaliteter.
Vad har vi då anledning att hoppas av Johanna Larsson i US Open? Jag gillar inte alls att trissa upp förväntningar på spelare och speciellt då inte om de inte under en längre period visat upp mycket starka resultat. Samtidigt har Johanna med skrällarna i New Haven visat sin potential.
Hon inleder US Open mot italienskan Karin Knapp som är rankad 131 och som inte vunnit en match på WTA-touren sedan hon var i kvarten i sommarens Ericsson Open i Båstad.
Nu ska man dock inte låta sig ”luras” av dessa fakta. Vid den här tidpunkten förra året var Knapp rankad 33 men en knäskada spolierade resten av säsongen och först i slutet i mars i år var hon tillbaka på banan.
Den 29-åriga italienskan har 3-0 inbördes mot Johanna Larsson och mötet känns öppet.
*
Precis som i Wimbledon blev det förlust i kvalfinal för Rebecca Peterson. Andraseedade kinesiskan Ying-Ying Duan vann kvalfinalen i US Open med 7-5, 6-3, Nu blir det för den 21-årige Sverigetvåan att hoppas på att få göra Grand Slam-debut som lucky loser. Men just i Grand Slam-turneringarna brukar småskador inte hindra spelare från att ställa upp eftersom de efter en förlust i första omgången kan kvittera ut drygt 360 000 kronor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar