fredag 30 september 2016

"Houdini" o "Mini-Wilander" - kärt barn har många namn


Nådde i dag karriärens största framgång
Mikael Ymer är första första gången klar för semifinal i en Challenger.
För bara några minuter sedan säkrade den 658-rankade 18-åringen från Skara segern mot Marton Fuscovics som ligger drygt 500 platser före Ymer på världsrankningen.
4-6, 6-3, 7-5 efter närmare tre timmars kamp på gruset i Rom där Ymer vid 4-5 i skiljeset hamnade i 0-40-underläge.
För drygt ett år sedan kallade jag i en artikel här på Challenge Mikael Ymer för svensk tennis svar på utbrytarkungen Houdini.
Då hade Micke i en Future i Danderyd just räddat tre matchbollar mot Isak Arvidsson som trots 1-0 i set och 5-3 i andra tvingades lämna banan som förlorare. För elfte gången den säsongen hade Mikael Ymer vänt setunderläge till seger.
 Challenge 2 oktober ifjol Läs här
Mycket imponerande förstås men det skedde ändå i en lägre kategori turneringar med på papperet mer jämbördigt motstånd än i Challengers där Ymer oftast stöter på spelare med betydligt bättre rankning.
Att han redan efter knappt fem matcher på Challengertouren lyckas krångla sig ur svåra underlägen på denna nivå lovar gott för framtiden. I andra omgången hade han matchboll mot sig i mötet med rutinerade Andrea Arnaboldi och i dag var det alltså Marton Fuscovics som bara hade att konstatera att Ymer är en matchspelare av rang.
Jag har tidigare liknat honom vid Mats Wilander men då just enbart i den där viktiga förmågan att utnyttja motståndarens svaga sidor. Mats pratade mycket om detta då han utmanades av Gunde Svan i tv-serien ”I huvudet på Gunde Svan”
Utan att citera Wilander sa han något i stil med att det viktiga inte var att han själv spelade bra utan att han spelade på ett sätt som fick motståndaren att känna sig dålig.
Challenge 30 augusti i år
Precis den egenskapen har Mikael Ymer. Alltför många spelare – och då inte minst de yngre – stirrar sig blinda på om de egna slagen sitter som de ska och deras spel kan gå helt i baklås om träffen eller tajmningen inte är som de vill.
Sådant inträffar då och då och alltför få spelare har då en plan B. De saknar förmågan att först upptäcka och sedan utnyttja det motståndaren är dålig på.
Jag råder alla tennisjuniorer, deras tränare och föräldrar att titta och lyssna på vad Mats Wilander har att säga,
Nej, inte alla förstås. Mikael Ymer kan hoppa över.
*
I morgon var det tänkt att Mikael Ymer skulle kvala till en Challenger i Marocko. Men det går ju inte eftersom han då spelar semi i Rom.  Mikaels coach Johan Hedsberg har ansökt om ett så kallat special excempt för sin adept till huvudturneringen i Marocko.

3 kommentarer:

 1. Riktigt kul med Mikael. "Synd" att han ofta behöver vända underlägen men om han kan utveckla sitt offensiva spel (styrka, serve o forehand) så borde han kunna bli en topp 100-spelare om han får vara skadefri

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med dig Anders och vad härligt att du i detta skede pratar om topp 100 istället för topptio vilket många gör. Längtan efter en svensk fixstjärna är stor och ibland tar det sig uttryck i att vi ställer alltför höga förväntningar. Mvh Jonas

   Radera
 2. Tycker också det är fantastiskt roligt med Mikaels framgångar och att de båda bröderna kan sporra varandra. Men efter att många talanger drabbats av svåra skador är jag orolig för Mikael, som redan haft en stressfraktur. Såg honom i Båstad och tyckte han tog sig för höften då. Vet du Jonas hur skadeläget är nu?

  SvaraRadera