fredag 2 september 2016

Presskonferensen som visade att Larsson ses som parentes


Har nu 306 segrar i Grand Slam - delat rekord med Martina Navratilova
Någon som undrar vad Serena Williams tycker om sin motståndare Johanna Larsson och deras stundande möte i US Open?
Klart det är.
Men vi får inget veta.
På presskonferensen efter nattens seger mot Vania King fick den amerikanska tenniskonen 25 frågor – ingen av dem snuddade ens vid hennes nästa uppgift på Flushing Meadows.
Eller ja, snuddade gjorde en (1) kanske ändå.
Har du tittat på lottningen och vet du när du möter Venus, frågade en av de hundratalet journalisterna.
– Nej. Men hon är seedad sexa så det kan bli först i kvartsfinal, svarade Williams.
Nu är det i och för sig först i semi de båda systrarna kan ställas mot varandra men det kvittar ju här där det intressanta är att Sverigeettan Johanna Larssons namn inte ens nämndes.
Den 47-rankade norrländskan ses som bara en i raden av parenteser på Serena Williams väg fram tills det - eventuellt - dyker upp ett namn som antas kunna utgöra hot mot hemmafavoritens 23:e Grand Slam-titel.
På ett sätt är detta fullt naturligt. Vi svenskar bryr oss väl inte om matcher när Williams möter andra spelare som ligger kring 50-strecket.
Men medias och omgivningens ointresse för Williams motståndare visar framför allt vilken oerhörd press världsettan lever under. Och då sätter hon ändå ännu mer press på sig själv.
SVT sände nyligen den mycket sevärda dokumentären "Serena" i vilken hon bland annat berättade hur misslyckad hon kände sig efter att ha förlorat fjolårets US Open-semifinal mot Roberta Vinci.
Williams sa att hon tyckte sig ha svikit alla som trodde på henne.
Då hade hon alltså tagit titlarna i Australian Open, Franska mästerskapet och Wimbledon samt varit i semi i US Open...
Under åren har jag fått tillfälle att göra några exklusiva intervjuer med den snart 35-åriga amerikanskan och det genomgående intrycket är att hon aldrig är riktigt nöjd med sig själv – som spelare – och att hon aldrig ger sig tid att njuta av framgångarna.
– Efter en Grand Slam-titel är jag glad i några timmar men sedan börjar jag tänka på nästa stora uppgift, sa hon en gång.
  På presskonferensen efter segern mot King berättade Williams att hon försöker spela lite extra bra då det sitter kända profiler i publiken.
- De är kända och gör så bra ifrån sig på sina jobb och då vill jag visa att också jag är duktig i mitt jobb. Minus i dag då, sa Williams som inte var nöjd med sitt dagsverke (6-3, 6-3) mot King.
Hon fick också frågor om axelskadan som besvärat henne under den senaste tiden.
– Den är stabil. Men jag har spelat bara två matcher. Normalt ska man vara redo att spela sju matcher och jag är inte ens halvvägs. Jag får tonvis av behandlingar och tonvis med is.
 Williams fick också frågor om ljudnivån på arenan, om hon störs av åskådare som pratar i mobil, vad hon främst älskar med sitt jobb, var på läktaren hon helst sitter då hon själv ser på matcher, hur det känns att Beyonce och Jay Z har henne som idol, vad hon tycker om Nikes nya kampanj...
Det är i alla fall tillåtet att drömma om första frågan till Williams på presskonferensen efter matchen i tredje omgången:
- Blev du chockad av hur bra Johanna Larsson är?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar