onsdag 7 september 2016

Med "Tillis" hjälp ska Monfils spräcka nollan mot Djokovic


Visst märks det att killarna trivs bra ihop
För knappt ett år sedan anlitade Gael Monfils exproffset Mikael Tillström som coach.
Nu är den 30-årige fransmannen – som i oktober spelar If Stockholm Open - på väg mot sin bästa säsong någonsin.
Han har 40-11 i matchfacit, har tagit en titel, varit uppe i ytterligare två finaler, ligger tolva på världsrankingen, är åtta på racet – baserat enbart på årets resultat – och framme i semifinal i US Open.
Det är hans andra Grand Slam-semi och den första sedan 2008 då han inför hemmapubliken på Roland Garros föll mot världsettan Roger Federer.
Att kalla en 30-åring för jättetalang känns förstås lite märkligt men det är ändå så han känns, den färgstarke, akrobatiske och spektakuläre artisten som under hela karriären varit en av tenniscirkusens mest sevärda spelare.
Men det är också han som inte levt upp till de högt ställda förväntningarna.
Häromkvällen var John McEnroe gäst hos Mats Wilander i Eurosports alltid lika intressanta ”Game, Set och Mats”. McEnroe sa bland annat att Monfils vid det här laget borde ha tre eller fyra Grand Slam-titlar.
Med tanke på att fransmannens karriär sammanfaller med eran då vi sett tre av tidernas största – Roger Federer, Rafael Nadal och Novak Djokovic – är det kanske ändå att ta i.
Men visst, sett till potential kan man tycka att Monfils skulle ha nått ännu större framgångar än vad som varit fallet.
Många skador är en förklaring till varför det inte varit så och en annan är förmodligen att han alltför ofta satt showen före effektiviteten.
Det har förändrats under hans tid ihop med Tillström. Ändå är Monfils lika härlig att se som tidigare – ja, kanske till och med ännu härligare – då han ransonerat konstslagen och spexandet.
Mikael Tillström- eller "Tillis" som han kallas i tenniskretsen - är övertygad om att hans adept kommer att fortsätta på den inslagna vinnande vägen.
 
Lekfullheten och glimten i ögat finns ändå kvar
– Jag är inte alls orolig att han skall låta showen ta över utan tycker han har visat hela året att han är där för att vinna även om det blir en och annan show här och där, säger Tillström till Challenge. 
Är jobbet med Monfils som du trodde att det skulla vara?
– Jobbet med Gael har varit roligt sedan starten samtidigt som det är intressant och utmanande på samma gång. Vi kände från start att vi förstod varandra bra och vi blir bara bättre och bättre då vi hittat bra sätt att jobba både på och utanför banan.
Vad har ni främst jobbat med – det mentala och fokuseringen eller speltekniska saker?
– Tekniskt är det inte så mycket vi jobbat med mer än detaljer i serven (fötterna) samt andra smågrejer som vi hela tiden slipar på men vi jobbar mycket med hur han skall vara på och utanför banan med alla rutiner vilket nu gör att allt blir enklare.
Gael Monfils har inte tappat set fram till semifinalen och släppt bara 52 game på sina fem matcher.
Nu väntar titelförsvarande världsettan Novak Djokovic som har 12-0 i inbördes möten.
Nyckel för att spräcka nollan?
– Han måste först och främst inse att han kan vinna med det spel han har, säger Mikael Tillström som tillsammans med Nicklas Kulti och Magnus Norman driver akademin Good to Great.
Den har -  inte minst tack vare Normans stora framgångar tillsammans med Robin Söderling och Stan Wawrinka - ett fantastiskt gott renommé i tennisvärlden och Tillströms succé tillsammans med Monfils höjer självklart GTG:s status ytterligare.
*
I natt kan även Normans adept Stan Wawrinka bli klar för US Open-semi då han möter OS-silvermedaljören Juan Martin del Potro.
*
Robert Lindstedt/Aisam-Ul-Haq Qureshi förlorade kvällens US Open-kvartsfinal mot titelförsvarande världsettorna Nicolas Mahut /Pierre Hugues Herbert med 6-3, 7-6. Kvartsfinal i en Grand Slam är ändå ett mycket starkt facit av den relativt nykomponerade svensk-pakistanska duon.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar